Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνουν από την κυβέρνηση πως αποκλείονται νέο lockdown με το οικονομικό επιτελείο να ξορκίζει κάθε σενάριο να επανέλθει η πολιτική της «κλειστής» οικονομίας.
Τι τελευταίες ημέρες υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς που ρίχνουν με έμφαση πλέον το χαρτί των αντοχών της οικονομίας στην εξίσωση της από εδώ και στο εξής διαχείρισης της πανδημίας. Το μήνυμα που έχει σταλεί ίναι ότι τα περιοριστικά μέτρα στο εξής θα αφορούν ανεμβολίαστους και «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν ως «συνταγή» τον εμβολιασμό παραμένοντας παράλληλα αισιόδοξοι για το βασικό σενάριο, ενώ την ίδια ώρα οι αναλυτές προβαίνουν σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω για την ελληνική οικονομία δίνοντας ρυθμό κοντά στο 5%.
Εξ ου και η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το «όπλο» των εμβολιασμών προκειμένου να δώσει κίνητρα επιτάχυνσης για το τείχος ανοσίας κοντά στο 70% έως τέλος καλοκαιριού, ώστε παράλληλα να προστατευτούν οι πολίτες και να θωρακιστούν οι προσδοκίες της ανάκαμψης.
Το τέμπο για τις προθέσεις της κυβέρνησης, να μην προβεί σε νέα οριζόντια lockdowns ούτε τώρα, αλλά ούτε και από το φθινόπωρο-παρά την απειλή της μετάλλαξης «Δ»- έδωσε πρώτος ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος, που ουσιαστικά έχει και την συνολική διαχείριση της πανδημίας στα χέρια του από πλευράς μεγάρου Μαξίμου.
«Αν ξαναμπούμε σε lockdown η οικονομία θα καταστραφεί», επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε, μιλώντας στο Open ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα κρούσματα και έστειλε μήνυμα προς όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, και νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε πως πρέπει να «εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», και τόνισε πως «δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις νέο κλείσιμο». Σημείωσε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και για τους άλλους κλάδους θέλουν βελτίωση, έκανε λόγο για τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξόρκισε κάθε σενάριο για νέα lockdown, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποτελεί λύση.
Απαντώντας λοιπόν στο αν η ελληνική οικονομία αντέχει νέους περιορισμούς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα, αλλά έχει υποστεί σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη, τονίζοντας ότι από την ώρα που υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση.
Τι λένε τα νούμερα
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει προσυπολογιστεί ένας σχετικά συντηρητικός αριθμός για τα φετινά έσοδα που φτάνουν στο 40-45% του 2019 -και έτσι το σενάριο για ανάκαμψη το 2021 κοντά στο 4% εμφανίζεται προς το παρόν ρεαλιστικό. Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και αυτό το ποσοστό ανέλθει δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δέκα μονάδες αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.
Όμως, οι μεταλλάξεις προκαλούν αβεβαιότητα για τους στόχους των τουριστικών εσόδων και η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται να αυξηθούν κατά 65% σε σχέση με το 2020.
Βάσει των σεναρίων της κυβέρνησης το πρώτο και αισιόδοξο για το 2021 είναι η μία μονάδα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το βασικό, δηλαδή 4,6%, αντί για 3,6%. Τα άλλα δύο σενάρια είναι πιο απαισιόδοξα και δείχνουν έως 1 μονάδα κάτω – 2,6% για φέτος -, ενώ το δεύτερο «κόβει» τουλάχιστον 0,19%. Παραμένουν σταθερές οι εκτιμήσεις για τη μείωση της ανεργίας (14,6% φέτος, σε 9,6% το 2025) και για την αύξηση των επενδύσεων (έως 30%).
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει έναν πολύ ρεαλιστικό στόχο για ανάπτυξη 3,6% το 2021. Ανέφερε επίσης πως «η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά 6,3% εφέτος, η Εθνική τράπεζα προβλέπει 5,7%, η PPRS στο 5%, το Γραφείο παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στο 3,6 έως 3,8%,η ΤτΕ στο 4,2%, η ΕΕ 4,1% και ο ΟΟΑΣΑ που έλεγε 1% πλέον λέει 3,8%» και τόνισε ότι είμαστε οι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας σε σχέση με όλους τους οίκους.