Με τα μάτια στραμμένα στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ+ είναι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε ναυάγιο την Πέμπτη και την Παρασκευή και το ραντεβού ανανεώθηκε για τη Δευτέρα.
Όσο έχουν γίνει έως τώρα γνωστά καταδεικνύουν ένα παιχνίδι με υψηλά στοιχήματα για τη διπλωματία του πετρελαίου με τη Σαουδική Αραβία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μακροχρόνιο σύμμαχό της, το Αμπού Ντάμπι. Και το αποτέλεσμα του αγώνα τους δεν θα διαμορφώσει μόνο την τιμή του πετρελαίου για το επόμενο έτος, αλλά και το μέλλον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμπόδισαν την Παρασκευή μια συμφωνία του ΟΠΕΚ + με το πετρέλαιο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι.
Όπως εκτιμά το Bloomberg, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα συμπιέσει μια ήδη σφιχτή αγορά, ενδεχομένως στέλνοντας τις τιμές του αργού ακόμα υψηλότερα.
Αλλά ένα πιο δραματικό σενάριο βρίσκεται επίσης στο παιχνίδι – η ενότητα του ΟΠΕΚ + μπορεί να καταρρεύσει εντελώς.
Όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, και σε αυτή την περίπτωση δεν λείπουν οι μπλόφες. Στα τέλη του περασμένου έτους, το Αμπού Ντάμπι άφησε να διαφανεί ακόμα κι ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ. Ενώ αυτή τη φορά τα ΗΑΕ δεν έχουν επαναλάβει την απειλή, κανείς ακόμη και στην καρδιά των συνομιλιών δεν είναι σίγουρος τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τη Δευτέρα.
Η έξοδος από το καρτέλ σίγουρα θα πυροδοτούσε έναν πόλεμο τιμών – και σε αυτό το σενάριο όλοι χάνουν.
Αλλά υπάρχει επίσης ένα πιο λεπτό παιχνίδι πόκερ, και σε αυτό το χέρι, τα ΗΑΕ έχουν μερικά κρυφά φύλλα.
Η χώρα θέλει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο αφού δαπανήσει δισεκατομμύρια για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.
Όπως τονίζει το Bloomberg, στο επίκεντρο της διαμάχης υπάρχουν μερικές λέξεις κλειδιά για τις συμφωνίες παραγωγής OPEC +. Κάθε χώρα μετρά τις περικοπές παραγωγής της ή τις αυξάνει σε σχέση με την αρχική τιμή. Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο περισσότερο θα επιτρέπεται σε μια χώρα να αντλεί. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και αναφέρει ότι πρέπει να είναι 3,8 εκατομμύρια.
Η τρέχουσα συμφωνία παραγωγής του ΟΠΕΚ + λήγει τον Απρίλιο του 2022, όταν κάθε χώρα θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί εκ νέου τη βάση της. Αλλά τώρα η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, με την υποστήριξη όλων των άλλων στον ΟΠΕΚ +, θέλουν να παρατείνουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Τα ΗΑΕ έχουν απορρίψει την ιδέα της επέκτασης της ευρύτερης συμφωνίας, εκτός εάν αλλάξει το βασικό της σημείο, πράγμα που σκοτώνει την πρόταση που διαπραγματεύτηκε η Μόσχα και το Ριάντ.
Τον Απρίλιο του 2020, το Αμπού Ντάμπι δέχτηκε την τρέχουσα γραμμή βάσης, αλλά δεν θέλει το straightjacket να παραμείνει για ακόμη περισσότερο. Το Αμπού Ντάμπι έχει ξοδέψει πολλά για να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα, προσελκύοντας ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα TotalEnergies SE. Με το Ιράν πιθανώς να επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου σύντομα εάν καταλήξει σε μια πυρηνική συμφωνία, η υπομονή για την εξεύρεση νέων όρων εξαντλείται.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πάντως επιμένουν, τονιζοντας ότι έχουν «κυρίαρχο δικαίωμα» να διαπραγματεύονται δικαιότερους όρους για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
«Για εμάς, δεν ήταν καλή συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών των ΗΑΕ, Suhail Al Mazrouei στο CNBC, αναφερόμενος στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + που βασίστηκαν σε ένα «επίπεδο παραγωγής που ξεκινά από το 2018.»
Ερωτηθείς εάν τα ΗΑΕ θα ήταν πρόθυμα να υποχωρήσουν, ο υπουργός είπε «δεν μπορούμε να επεκτείνουμε τη συμφωνία ή να κάνουμε νέα συμφωνία υπό τους ίδιους όρους. Έχουμε το κυρίαρχο δικαίωμα να το διαπραγματευτούμε αυτό. ”
Latest News
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Οι εκδικητές των ομολόγων επέστρεψαν: Ποιοι είναι και ποια η σχέση τους με την Ελλάδα
Οι χρηματοοικονομικές αγορές σήμερα έχουν τους δικούς τους αυτοδιορισμένους φύλακες: τους εκδικητές των ομολόγων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Iσχυρές απώλειες στη Wall Street, αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη Federal Reserve
Το κλίμα στη Wall Street επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Έριξαν και τις αγορές της Ευρώπης τα αμερικανικά στοιχεία
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ροκάνισαν σημαντικά τα κέρδη μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας
«Λάμπει» ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός
Η αβεβαιότητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ - Γιατί στρέφονται στο χρυσό οι επενδυτές
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο