Ο προαναφερόμενος τίτλος δεν είναι ρητορικό ερώτημα, αλλά μια απορία που μου γεννήθηκε διαβάζοντας στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace μια ανάρτηση από τη Σμαράγδα Σκούλου που εργάζεται στο τμήμα επικοινωνίας.
Και επειδή ούτε με την πανδημία έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει (και ένας Θεός ξέρει πότε θα ξεμπερδέψουμε), ούτε με την κλιματική κρίση η οποία ήδη μας δείχνει τα δόντια της, αναρωτιέμαι πώς πανδημία και περιβαλλοντική κρίση επηρεάζουν τις γυναίκες.
-«Οι συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία Covid -19 έχουν επηρεάσει περισσότερο (ανάμεσα σε άλλες ομάδες) τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες», μου λέει, η Σμαράγδα Σκούλου.
47 εκατομμύρια…
-Δηλαδή;
-«Κοίταξε: στον έναν χρόνο της πανδημίας ( Μάρτιος 2020- Μάρτιος 2021), 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια έχουν οδηγηθεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια ώρα, η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σε παρά πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και η διαδικτυακή βία», συμπληρώνει.
-Τι άλλο στοιχείο υπάρχει;
-«Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο μισθό και λιγότερο σίγουρη εργασία ή σε κάποιες χώρες ακόμη και άτυπη εργασία, άρα οποιαδήποτε αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες (απολύσεις ή περικοπές) τις επηρεάζει πρώτες. Παραδόξως όμως, εκείνες που εξακολουθούν να εργάζονται έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων πρώτης γραμμής είναι γυναίκες, άρα μπορούν να εκτεθούν στον ιό».
Εκτεθειμένες σε κυκλώματα διακίνησης και σεξουαλικής βίας…
-Και η κλιματική κρίση που κολλάει;
-«Οι οικονομικά ασθενέστεροι, που η μεγαλύτερη μερίδα τους είναι γυναίκες, επηρεάζονται πρώτοι από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, και άρα δεν δύναται να αντιμετωπίσει το ίδιο αποτελεσματικά επιπτώσεις όπως διατροφική ανασφάλεια ή λειψυδρία ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, η αναγκαστική μετανάστευση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων αφήνει τις γυναίκες πιο εκτεθειμένες σε κυκλώματα διακίνησης και σεξουαλικής βίας», μου εξηγεί η Σμαράγδα Σκούλου.
-Και τι πρέπει να γίνει;
-«Σίγουρα ξέρουμε καλά τι πρέπει να γίνει. Όχι άλλο «genderwashing» (σ.σ.: ο όρος αναφέρεται στην ψεύτικη ισότητα φύλων) και στερεότυπα, αλλά δυναμική δράση ! Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η ανισότητα στην κοινωνία μας, και πραγματικά μέτρα που θα φροντίζουν και θα ενσωματώνουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Η κρίση λοιπόν είναι…γένους θηλυκού (!).
Latest News
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι