Η Amazon είναι ένας παγκόσμιος γίγαντας και η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίησή της, που φτάνει στα 1,7 τρις. δολάρια. Πρακτικά, λοιπόν, δεν είναι εύκολο κανείς ανταγωνιστής να την κοιτάξει στα μάτια, με εξαίρεση ίσως τους Κινέζους.

Σίγουρα, πάντως, δεν θα περίμενε κανείς να της αντιστέκεται μια τουρκική εταιρεία. Κι όμως το κάνει. Η Hepsiburada, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, έγινε την Πέμπτη η πρώτη επιχείρηση της γειτονικής χώρας που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Wall Street στη Νέα Υόρκη και τον δείκτη του Nasdaq. Μέχρι στιγμής δε, έχει καταφέρει όχι μόνο να αντισταθεί στις προτάσεις εξαγοράς της Amazon, αλλά και να διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεμονία στην υπολογίσιμη εσωτερική αγορά, όπου ο αμερικανικός «γίγαντας» αντιμετωπίζει προβλήματα – έχοντας φιλοδοξίες για πολλά περισσότερα.

Ιδιοκτήτης η οικογένεια Ντογκάν

Η ιστορία της συγκεκριμένης εταιρείας δεν ξεκίνησε φυσικά τώρα. Η ίδρυσή της ανάγεται στην περίοδο πριν τον Ταγίπ Ερντογάν και συγκεκριμένα στο 2001. Πρωτεργάτης της είναι ένα μέλος μιας από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Τουρκίας: Η κόρη του Αϊντίν Ντογκάν, Χανζαντέ Ντογκάν Μπόινερ, η οποία κατάφερε να την οδηγήσει πολύ ψηλά.

Για του λόγου το αληθές, ήδη το 2013 η ιστοσελίδα της είχε 100 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα. Μετά δε από σχεδόν είκοσι ολόκληρα χρόνια, το 2019, το περιοδικό Fortune είχε χαρακτηρίσει την Hepsiburada ως την «Amazon της Ανατολής», αναγνωρίζοντας την επιτυχία και τις προοπτικές της και κάνοντας λόγο για πρωτοπόρο δύναμη στον συνολικό μετασχηματισμό της δομής της τουρκικής οικονομίας.

Η διάθεση του 20% της εταιρείας στην Wall Street, έναντι αρχικής τιμής 12 δολαρίων ανά μετοχή, απέφερε στην Hepsiburada 738 εκατομμύρια δολάρια – ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία συνολικά η τουρκική οικονομία «διψά» για συναλλαγματικά αποθέματα.

«Με την κίνηση αυτή επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στην πατρίδα μας, την Τουρκία, αλλά και σε γειτονικές και δυναμικές αγορές. Υπάρχουν τέτοιες αγορές στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η ιδρυτής της κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημόσιας εγγραφής.

Ειδικά όσον αφορά στην Τουρκία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εκτατικής ανάπτυξης. Κι αυτό διότι τα στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 10% του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών εξυπηρετείται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, έναντι μέσου όρου 20% στην Ευρώπη.

Επιτυχία και του Ερντογάν

Εκτός των άλλων, πάντως, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει κανείς ότι με τις δηλώσεις της και τους στόχους που έχει θέσει, η Ντογκάν Μπόινερ αποτύπωσε τον έντονο «επεκτατισμό» του τουρκικού κεφαλαίου, που εκμεταλλεύεται άριστα τις ευρύτατες ανακατατάξεις που συντελούνται στην περιοχή και την αδυναμία των δυνάμει ανταγωνιστών του για να κερδίσει πόντους και μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές.

Το κάνει δε όχι μόνο στον τομέα που δραστηριοποιείται η Hepsiburada, αλλά και σε πολλούς άλλους: Τις κατασκευές, την ενέργεια και, φυσικά, την πολεμική βιομηχανία, όπου η Τουρκία έχει καταστεί υπερδύναμη στα drones.

Κι αυτό, ασφαλώς, είναι κάτι στο οποίο έχουν μερίδιο ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή