Η εβδομάδα ξεκίνησε με άνοιγμα της αγοράς σε αρνητικό πεδίο υπό το βάρος πιέσεων σε τράπεζες και ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, ενώ απουσιάζουν οι μετοχές που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την ώθηση προς τα κάτω από τις απώλειες σε πάνω από 20 blue chip.
Το εντυπωσιακό σήμερα δεν είναι η δυναμική των τιμών αφού και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωζώνης οι δείκτες εμφάνιζαν απώλειες, αλλά το δεδομένο πως ενώ είχαν συμπληρωθεί 10 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών ο τζίρος ήταν 513.000 ευρώ και ο μέσος όρος είχε σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που αντιστοιχούσε σε απώλειες της τάξης του -0,3%. Μια μεταβολή που δικαιολογούσαν οι απώλειες 14 blue chip ενώ δεν είχαν πράξεις οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΕΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα άνοδο εμφάνιζαν 5 σχηματίζοντας εικόνα που δεν προϊδέαζε για κάτι καλύτερο στη συνέχεια, καθώς παρατηρείται συναλλακτική ατονία και διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στις μετοχές που δραστηριοποιούνται οι ισχυροί θεσμικοί και στο επίκεντρο των πιέσεων βρισκόντουσαν και μετοχές του Τραπεζικού κλάδου υποδηλώνοντας συνέχεια στην πτώση του ΔΤΡ.
Στις 11:00 η αγορά εμφάνισε μεταβολή -0,85% με τον ΓΔ στις 879,16 μονάδες. Ο τζίρος είχε φθάσει στα 2,029 εκατ. ευρώ, με μηδενική αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών τότε ήταν 13 με 46 καθοδικές και 14 σταθερές.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση ήταν 61,845 από 62,647 δις ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση την ίδια ώρα, με την απόδοση στο 10ετές ομόλογο αναφοράς στο 0,807% με κλείσιμο στο 0,801% την Παρασκευή έχοντας ανώτερο σήμερα το 0,816%.
Η δυναμική στην έναρξη έφερε το μικρό πτωτικό χάσμα και για άλλη μια μέρα την εντύπωση πως η πορεία για τη στήριξη στις 870 μονάδες θα ήταν το μήνυμα των συναλλαγών, και αυτό γιατί η απουσία αγοραστών θα εκτινάξει τη νευρικότητα σήμερα. Η διάθεση για φυγή από το ρίσκο επικράτησε και μετά τις 11:00 ενώ ο μέσος όρος σημείωσε το ανώτερο στις 886,11 μονάδες από τις 10:31. Αμέσως μετά ξεκίνησε η υπεροχή της προσφοράς μετοχών και ο ΓΔ οδηγήθηκε σε δέκα λεπτά χαμηλότερα συσσωρεύοντας στις 884 αλλά γρήγορα υποχώρησε κάτω από τις 880 και απόκτησε απώλειες σταθερά άνω του -0,9%.
Λίγο πριν τη συμπλήρωση το πρώτου ημίωρου 16 blue chip υποχωρούσαν από -0,08% ως -2,55% και ήταν ΑΡΑΙΓ -2,55%, ΕΥΔΑΠ -1,79%, ΠΕΙΡ -1,52%, ΕΤΕ -1,74%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,48%. Από ήπιο αγοραστικό ενδιαφέρον με κέρδη ήταν ΣΑΡ +1,70%, TITC +0,12% και ΒΙΟ +0,11% . Σήμερα η επιφυλάξεις επιδρούν στο μέγεθος των μεταβολών και η υπολογίσιμη πτώση και τα περιορισμένα κέρδη επιβάλλουν να κινούνται οι βασικοί δείκτες χαμηλότερα διευρύνοντας τις απώλειες τους με την πάροδο του χρόνου.
Από την Merit Sec. ειδοποίησαν: Ο ΓΔ υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0.17% και έκλεισε στις 886,66 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εταιρείες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτελέσματα ο ΓΔ να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών.
Latest News
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης