O έλληνας διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά συμμετείχε στην ανοικτή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Σαν τρίτος παρατηρητής επισήμανε δύο μεγάλες αλήθειες σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την επιχειρηματικότητα της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, υπάρχει μεγάλο ανταγωνιστικό περιβάλλον για επενδύσεις αφού τόσο οι πλούσιες όσο και οι φτωχές χώρες θέλουν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια. Ετσι υπάρχει η πολυτέλεια της επιλογής για τους επίδοξους επενδυτές, οι οποίοι σταθμίζουν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως η υλικοτεχνική υποδομή (αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό κ.ά.), τα φορολογικά κίνητρα και το εργασιακό καθεστώς. Ιδίως όμως για τις τεχνολογικές επενδύσεις κύριο ρόλο παίζει το εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας.
Το βασικότερο όμως στοιχείο είναι η χώρα και οι πολίτες ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της επένδυσης να την υποστηρίζουν και να μη βρίσκονται απέναντι. Παρατήρησε πως η νοοτροπία για τις επενδύσεις έχει αλλάξει στην Ελλάδα από το 2009, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Εκτοτε γίναμε πιο φιλικοί στα ξένα κεφάλαια, επισήμανε, για αυτό και έγιναν πολλές επενδύσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη. Επικαλέστηκε και το παράδειγμα της Pfizer με την ίδρυση του digital hub και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών της φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. «Δεν κάναμε δώρο στην πόλη και στη χώρα την επένδυση.
Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν προσοντούχοι νέοι να ασχοληθούν με τον χώρο της υγείας και μας ήθελε και η πόλη». Οπως αποκάλυψε μάλιστα, σήμερα στα δύο κέντρα της Pfizer απασχολούνται 350 επιστήμονες και αρκετοί από αυτούς είναι Ελληνες που επέστρεψαν στην πατρίδα από το εξωτερικό.
Αλλη μια μεγάλη αλήθεια που ανέδειξε ο CEO της Pfizer με αφορμή την έλλειψη σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις είναι η κουλτούρα που επικρατεί λανθασμένα εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και όχι η επάρκεια των πανεπιστημίων.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ονειρο του κάθε νέου ήταν και είναι μια θέση στο Δημόσιο. Καμία διάθεση για ανάληψη ρίσκου, για κάτι διαφορετικό. Στην Ελλάδα έχουμε λίγους νέους που πιστεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η κουλτούρα πρέπει να εξαλειφθεί ώστε να σταματήσει να θέτει φραγμούς στη δημιουργικότητα».
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.