
Μπορεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο ύψους 380 εκ. ευρώ να χαρακτηρίστηκε ως «το καλώδιο των ρεκόρ», εντούτοις η ελληνική πραγματικότητα του τρόπου λειτουργίας της διοίκησης, της εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου και της ασυνεννοησίας μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων φρόντισε να σπάσει επίσης κάθε ρεκόρ…!
Ταλαιπώρησε την περασμένη Παρασκευή για περίπου 10 ώρες τους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού, που έβλεπαν το φως να ανάβει και να σβήνει ανά μία ώρα.
Κι ενώ ενάμισι μήνα νωρίτερα, στις 20 Μαΐου, είχαν ακούσει και ενημερωθεί πως η πολυπόθητη για την ενεργειακή ασφάλεια των τεσσάρων νομών της Κρήτης, ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο είχε ολοκληρωθεί : «Τέλος τα μπλακ άουτ», «επιτέλους η Κρήτη διασυνδέεται με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού…»
Κι όμως το «καλώδιο των ρεκόρ» – το μεγαλύτερο στον κόσμο υποβρύχιο και υπόγειο μήκους 174 χλμ. και το βαθύτερο σε θαλάσσια πόντιση 1.000 μέτρων – ήταν σβηστό!
Δεν ήταν στην πρίζα… για να παρέχει ενίσχυση στο δίκτυο. Κι έτσι όταν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έσκασε… μία γερασμένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) μέχρι αυτή να επισκευαστεί και να επανέλθει σε λειτουργία αναγκάστηκε να προχωρά από το μεσημέρι της επόμενης μέρας της Παρασκευής σε εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης. Σε όλο το νησί. Έδινε ρεύμα με το δελτίο… για να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ…!
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο κατασκευάστηκε από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Και πράγματι πρόκειται για ένα τεχνικά σύνθετο και περίπλοκο project. Και δικαίως στις 20 Μαίου υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαιρέτιζαν την ολοκλήρωση του.
Η απουσία ΥΠΕΝ και ΡΑΕ
Έλα, όμως, που το καλώδιο δεν είχε ηλεκτριστεί. Ούτε ενάμισι μήνα μετά. Γιατί;
Ο ΑΔΜΗΕ και δικαιωματικά, ως ένα βαθμό, ζητούσε από τον περασμένο Δεκέμβριο νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το καλώδιο αλλά και να διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού της Κρήτης. Γιατί πια αυτό περνά υπό τη διαχείριση του. Θα πρέπει να φύγει από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ζητά τη μεταφορά των παγίων περιουσιακών στοιχείων της τελευταίας εταιρίας.
Όμως, όπως λένε πηγές της ΔΕΗ (μητρική του ΔΕΔΔΗΕ), ο ΑΔΜΗΕ εισπράττει έσοδα κανονικά. Έσοδα προκειμένου να καλύψει το κόστος της επένδυσης, εξηγούν. Και θα μπορούσε για λόγους κοινωνικούς, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, να το έχει θέσει σε λειτουργία το καλώδιο ιδίως σε μία ευαίσθητη περίοδο για την Κρήτη όπως αυτή του καλοκαιριού (αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την άλλη μεριά δεν έχει ετοιμάσει ακόμη τη νομοθετική ρύθμιση. Κι όπως μαθαίνουμε δεν έχει συμβεί αυτό, γιατί ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το τίμημα της μεταφοράς των παγίων… Για την ακρίβεια, όπως μαθαίνουμε, η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε ηλεκτρισμένο κλίμα…
Εκτός όμως από το υπουργείο υπάρχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ που εποπτεύει και ρυθμίζει την αγορά ηλεκτρική ενέργειας δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση για το πως θα μπορούσε να λειτουργεί το καλώδιο μέχρι να ολοκληρωθεί το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως επίσης με σημαντική καθυστέρηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο ενσωμάτωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης στη χρηματιστηριακή ελληνική αγορά ενέργειας. Σχέδιο, όμως, και όχι ρυθμιστικό πλαίσιο.
Με απλά λόγια, μπορεί ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ να μην τα βρίσκουν…, ωστόσο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΡΑΕ θα έπρεπε να παρέμβουν και να δώσουν λύση!
Πριν τις διακοπές ρεύματος! Ο υπουργός και ο Ρυθμιστής είναι εκείνοι που βάζουν τους κανόνες και έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση παρέμβασης και ιδίως σε ένα θέμα που άπτεται της προστασίας των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου. Όπως η ενεργειακή ασφάλεια.
Τα πανηγύρια…
Τελικά, μετά το προαναφερόμενο απίστευτο αλλά ελληνικό φαινόμενο, ο ΑΔΜΗΕ έστειλε την Παρασκευή συνεργεία τεχνικών στην Κρήτη και το καλώδιο τα ξημερώματα του Σαββάτου, πήρε ρεύμα!
Και όχι δεν θα το σβήσει, θα το κρατήσει στην πρίζα… Αν και παρανόμως…, σύμφωνα με το σκεπτικό της διοίκησης του Διαχειριστή βάση του οποίου, δεν το ηλέκτριζε…
Στην Ελλάδα, χρόνια τώρα, έχουμε συνηθίσει ένα «φιάσκο» να το κουκουλώνουμε είτε με ένα άλλο γεγονός είτε με πανηγύρια…
Κι έτσι έγινε και με αυτό του σβηστού «καλωδίου των ρεκόρ»!
Οι ανακοινώσεις, μετά το παρ’ ολίγον μπλακ άουτ και την ταλαιπωρία των Κρητικών με το «άναψε – σβήσε», που εκδόθηκαν ήταν πανηγυρικού χαρακτήρα: «Με επιτυχία ηλεκτροδοτήθηκε από το καλώδιο η Κρήτη».
Και τη σχετική ανακοίνωση συνόδευσαν και τα ανάλογου ύφους μηνύματα στα social media από την πολιτική ηγεσία της χώρας…


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.