«Το ελληνικό αλφάβητο είναι μεγάλο…», αποφαίνονται ο Κρίστιαν Σουλτς και η ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup, εκτιμώντας πως η μετάλλαξη «Δέλτα» που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα lockdowns και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ζημιές στην Ευρώπη, μπορεί να μην είναι η τελευταία, αφού ο ιός που κυκλοφορεί παγκοσμίως και δεδομένου ότι πολλές περιοχές υστερούν σε εμβολιασμούς, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη, με νέες – επικίνδυνες- μεταλλάξεις.
Κατά τους επόμενους μήνες εκτιμούν πως η «Δέλτα» έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει, αν όχι να αντιστρέψει, τα σχέδια χαλάρωσης των lockdowns και περιορίζοντας (αν όχι αναβάλλοντας) την ανάκαμψη των οικονομιών.
Τα δύο συμπεράσματα
Τα δύο συμπεράσματά τους αφορούν στα εξής:
Πρώτον, ο κίνδυνος περαιτέρω lockdowns στην ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανώς μεγαλύτερος από ό,τι υποθέτουν πολλοί -και μεγαλύτερος από αυτόν που υπονοεί η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου-, και δεύτερον, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ περαιτέρω παραλλαγές θα αποτελέσουν επίσης μια συνεχή πρόκληση.
Όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν την ψυχολογία, παίζοντας το δικό τους ρόλο στην πορεία ανάκαμψης των οικονομιών. Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι της Citigroup, θεωρούν πως οι πλούσιες χώρες της του Βορρά της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις πληγές του ιού σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες του Νότου.
Οι δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσουν πάντως τις οικονομίες, αν και το χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ θα παραμείνει μεγάλο, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή αυξήσει το μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης μεταβάλλοντας και τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Οι δύο επιλογές της ΕΚΤ
Παράλληλα η ΕΚΤ, που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο τη στρατηγική της και ετοιμάζεται μάλιστα να μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (από τα 80 δισ. ευρώ σήμερα) για το υπόλοιπο του προγράμματος που λήγει τον Μάρτιο του 2022, δείχνει να έχει δύο επιλογές:
Πρώτον να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως ότου ο πληθωρισμός, που παραμένει αδύναμος στην Ευρώπη, σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 2% ή δεύτερον να διπλασιάσει τουλάχιστον το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων «APP» από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Φυσικά σε αυτή την περίπτωση ερώτημα αποτελεί ποια λύση θα μπορούσε να υιοθετηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας που δεν μπορεί να συμμετέχει στο «APP» καθώς δεν διαθέτει την «επενδυτική βαθμίδα».
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών