
Πλεόνασμα 116,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,4% του ΑΕΠ), κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η ζώνη του ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με το πλεόνασμα 127,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ( 3,7% του ΑΕΠ) που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και αυξημένο από το πλεόνασμα 69,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,0% του ΑΕΠ) το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το πλεόνασμα του λογαριασμού αγαθών μειώθηκε (+ 99,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με + 108,7 δισ. ευρώ), όπως και το πλεόνασμα του λογαριασμού υπηρεσιών (+ 33,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με + 39,9 δισ. ευρώ).
Το αποτέλεσμα του λογαριασμού πρωτογενούς εισοδήματος διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα (+ 4,7 δισ. ευρώ έναντι – 6,9 δισ. ευρώ), ενώ το έλλειμμα του λογαριασμού δευτερογενών εσόδων αυξήθηκε (- 20,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με – 14,4 δισ. ευρώ). Το έλλειμμα του λογαριασμού κεφαλαίου μειώθηκε (- 3,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με – 10,5 δισ. ευρώ).
Το πρώτο τρίμηνο του 2021, με βάση μη εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, η ΕΕ κατέγραψε πλεόνασμα εξωτερικών τρεχουσών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 53,3 δισ.ευρώ), τις ΗΠΑ (+ 29,4 δισ. ευρώ), την Ελβετία (+ 21,7 δισ. ευρώ), Βραζιλία (+ 5,9 δισ. ευρώ), Χονγκ Κονγκ (+ 5,1 δισ. ευρώ), Καναδά (+ 4,7 δισ. ευρώ) και Ινδία (+ 1,7 δισ. ευρώ). Ελλείμματα καταγράφηκαν στην Κίνα (- 26,7 δισ. ευρώ), τη Ρωσία (- 4,3 δισ. ευρώ), την Ιαπωνία (- 3,4 δισ. ευρώ) και τα υπεράκτια χρηματοοικονομικά κέντρα (- 3,3 δισ. ευρώ).
Με βάση μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, τα στοιχεία ενεργητικού άμεσων επενδύσεων της ΕΕ αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 66,2 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις άμεσων επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 12,7 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ ήταν καθαρός άμεσος επενδυτής στον υπόλοιπο κόσμο το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 53,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου κατέγραψαν καθαρή εκροή 113,9 δισ.ευρώ και για άλλες επενδύσεις σημειώθηκε καθαρή εκροή 17,0 δισ.ευρώ.
Όσον αφορά τα συνολικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών (εντός της ΕΕ και εκτός ΕΕ) των κρατών μελών της ΕΕ, για τα οποία είναι διαθέσιμα μη προσαρμοσμένα δεδομένα, 13 κράτη μέλη κατέγραψαν πλεόνασμα, 11 ελλείμματα και δύο ήταν έμειναν στο υπόλοιπο του πρώτου τριμήνου του 2021.
Τα υψηλότερα πλεονάσματα παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+ 66,5 δισ. ευρώ), τις Κάτω Χώρες (+ 22,6 δισ. ευρώ), τη Σουηδία (+ 7,7 δισ. ευρώ) και την Ιταλία (+ 7,1 δισ. ευρώ).
Τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφηκαν για τη Γαλλία (- 11,0 δισ. ευρώ), τη Ρουμανία (- 3,0 δισ. ευρώ), την Ελλάδα (- 2,7 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (- 2,1 δισ. ευρώ).


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές