Εδώ και 130 χρόνια η γαλλική οικογενειακή επιχείρηση Auer παρασκευάζει αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικούς λέβητες. Για μεγάλο διάστημα είχε μεταφέρει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Πολωνία και στη Σερβία. Ωστόσο, προ ετών η εταιρία αποφάσισε να επαναφέρει μέρος της παραγωγής στα πάτρια εδάφη.

«Τα χαλύβδινα δοχεία με εμαγιέ επισμάλτωση θα παράγονται και πάλι στην έδρα μας, στο Φεκιέρ εν Βιμέ», λέει στην DW ο γενικός διευθυντής της Auer Λιονέλ Παλαντρέ.«Αποτελούν στρατηγικό κομμάτι της παραγωγής και η επιστροφή στη Γαλλία μας επιτρέπει να προστατεύσουμε τις καινοτομίες μας».

Η Auer δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Όλο και περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις ακολουθούν τη διεθνή τάση του reshoring, επαναπατρίζοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε το κόστος, καθώς μειώνονται τα μεταφορικά, ενώ έχουμε ήδη αυτοματοποιήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής μας», τονίζει ο Λιονέλ Παλαντρέ. Στην αρχή η πανδημία φάνηκε να ανατρέπει τα φιλόδοξα σχέδια, καθώς «η γαλλική αγορά είχε καταρρεύσει πλήρως και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πότε θα βελτιωθούν τα πράγματα», λέει ο επικεφαλής της Auer, για να παραδεχθεί ωστόσο ότι η παρέμβαση του κράτους άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού: «Η κυβέρνηση μας προσέφερε επιδότηση 800.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης ανερχόταν σε πέντε εκατομμύρια ευρώ και φυσικά δεν θέλαμε να χάσουμε την ευκαιρία». Έτσι η Auer προχώρησε στην υλοποίηση της επένδυσης, προσλαμβάνοντας επιπλέον δέκα άτομα.

Η κυβέρνηση ενισχύει το reshoring

Η γαλλική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει οικονομική ενίσχυση για τον επαναπατρισμό (reshoring) μέρους της παραγωγής σε 500 επιχειρήσεις.

«Διαθέτουμε συνολικά 500 εκ. ευρώ», επισημαίνει η υπουργός Βιομηχανίας Άγκνες Πανιέρ-Ρουνασέρ στην DW. «Τα τελευταία 30 χρόνια η Γαλλία είχε υποστεί αποβιομηχάνιση, με αποτέλεσμα η βιομηχανική παραγωγή να μην υπερβαίνει το 12% του ΑΕΠ, έναντι 23% στη Γερμανία. Θέλουμε να ανατρέψουμε την τάση αυτή». Επιπλέον, υποστηρίζει η γαλλίδα υπουργός, η πανδημία αποκάλυψε τις αδυναμίες ενός μοντέλου παραγωγής που στηρίζεται στο εκτεταμένο outsourcing εκτός συνόρων: «Όταν διακόπτεται η προμηθευτική αλυσίδα, η εταιρία γίνεται πιο ευάλωτη και λιγότερο ανταγωνιστική».

Η πανδημία αλλάζει την νοοτροπία και στον ίδιον τον καταναλωτή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ζυλιέν Μπιάνκι, επικεφαλής της εταιρίας ένδυσης και υπόδησης TBS, η οποία διαθέτει τα προϊόντα της σε 40 καταστήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία. «Όλο και πιο συχνά οι πελάτες ρωτούν, εάν το προϊόν έχει κατασκευαστεί στη Γαλλία. Η ζήτηση για το Made in France ενισχύεται». Γι’ αυτό ο Μπιάνκι αποφάσισε να επεκτείνει το εργαστήριο της εταιρίας στο Σεν Πιέρ Μοντελιμάρ. Στο παρελθόν δεν απασχολούσε πάνω από τρεις εργαζόμενους, σήμερα απασχολεί επτά, ενώ σχεδιάζει άλλες τρεις προσλήψεις μετά το καλοκαίρι. «Ασφαλώς το κόστος στη Γαλλία είναι κατά 30% υψηλότερο από την Τουρκία, όπου έχουμε μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής», αναφέρει ο διευθυντής της TBS. «Ωστόσο, το Made in France αποφέρει κέρδη, θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε καν να ανταποκριθούμε στη ζήτηση». Για τα επόμενα χρόνια τα σχέδια της TBS προβλέπουν 30 προσλήψεις και επένδυση 500.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό- με την ελπίδα ότι η γαλλική κυβέρνηση θα καλύψει το 50% της δαπάνης.

Τα όρια του reshoring

Εταιρίες όπως η Auer και η TBS δεν είναι παρά μόνο η αρχή, υποστηρίζει ο Νταβίντ Κουσκέρ, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Trendeo, που ερευνά το φαινόμενο του reshoring. «Ήδη το 2019 είχαμε 20 επιχειρήσεις που μετέφεραν τουλάχιστον ένα μέρος της παραγωγής τους στη Γαλλία», λέει ο ίδιος. «Για το 2020 ο αντίστοιχος αριθμός είναι 30 επιχειρήσεις, ενώ για φέτος θα μπορούσε να αυξηθεί στις 80. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός συνόρων». Ωστόσο, υποστηρίζει ο γάλλος αναλυτής, ο επαναπατρισμός έχει και τα όριά του.

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι επιστρέφουν πιο μικρές γραμμές παραγωγής», επισημαίνει. «Μάλλον δεν θα καταφέρουμε να επαναπατρίσουμε ολόκληρη τη βιομηχανία μας, άλλωστε δεν διαθέτουμε καν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που θα χρειαζόταν σε αυτήν την περίπτωση…».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή