Από την αρχή της θητείας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να βάλει εμπρός και να προχωρήσει τα σχέδιό του για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για τη δίκαιη φορολογία των πολυεθνικών. Φαίνεται τώρα ότι οι προσπάθειες αυτές και οι συνομιλίες σε επίπεδο κυβερνήσεων και ΟΟΣΑ απέδωσαν.
Οι ΗΠΑ κέρδισαν με ιστορικό τρόπο τη διεθνή στήριξη για την υιοθέτηση διεθνούς φορολογίας κατά τουλάχιστον 15% στις επιχειρήσεις αυτές. Πρόκειται για πράσινο φως που έδωσαν 130 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, περιλαμβανομένης της Κίνας, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Βρετανίας – αλλά και της Ελλάδας.
Προς το παρόν στη συμφωνία δεν συμμετέχουν η Ιρλανδία όπου εδρεύουν πολλές πολυεθνικές, καθώς και χώρες όπως η Εσθονία και η Ουγγαρία και μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει αυτό τη γενικότερη προσπάθεια. Το βήμα όμως είναι τεράστιο με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να αποκαλεί τη συμφωνία ως «ιστορική ημέρα για την παγκόσμια οικονομική διπλωματία».
Τώρα στόχος είναι να ολοκληρωθεί το τελικό σχέδιο μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο να εφαρμοστεί πλήρως από το 2023 ώστε από το νέο καθεστώς φορολογίας οι χώρες θα βάλουν στα ταμεία τους επιπλέον περί τα 150 δισ. δολάρια παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η συμφωνία αποτελεί αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που συντονίστηκαν από τον Οργανισμό για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας και στοχεύει κυρίως να διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές θα πληρώνουν φόρο στις χώρες όπου λειτουργούν και κερδίζουν χρήματα και όχι όπου θέλουν αυτές να μεταφέρουν τα κέρδη αυτά. Αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της συμφωνίας αφού μέχρι σήμερα πολυεθνικές και ιδιαίτερα αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι μετέφεραν τα κέρδη σε χώρες που είχαν κάνει ειδική συμφωνία και πλήρωναν κυριολεκτικά φόρους ψίχουλα. Μια τέτοια χώρα με διμερείς συμφωνίες είναι και η Ιρλανδία.
Τα δύο βήματα
Το σχέδιο έχει δύο βασικούς πυλώνες, όπως τους ονομάζει ο ΟΟΣΑ. Με βάση τον πρώτο πυλώνα που θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί πιο άμεσα, θα διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθούν ορισμένα φορολογικά δικαιώματα από τις χώρες που δηλώνουν πολυεθνικές ως έδρα, στις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές έχουν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα και αποκτούν κέρδη, ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν φυσική παρουσία εκεί. Η πρακτική να αποκτώνται κέρδη σε μια χώρα και να μεταφέρονται αυτά σε άλλη ακολουθείται κατά κόρον σήμερα από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν μεγάλης κλίμακας φοροαποφυγή.
Ο δεύτερος πυλώνας επιδιώκει να θέσει όριο στη φορολογία μέσω της καθιέρωσης ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φόρου εταιρειών που οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία των φορολογικών τους βάσεων. Το ποσοστό αυτό ορίζεται τώρα στο 15% όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός τονίζει ότι οι δύο πυλώνες θα στηρίξουν τις κυβερνήσεις για να αυξήσουν τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα για την ενίσχυση των προϋπολογισμών τους, επενδύοντας σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, υποδομές και τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής στη μετά Covid ανάκαμψη.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί επίσης ότι πρόσθετα οφέλη θα προκύψουν από τη σταθεροποίηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την αυξημένη φορολογική βεβαιότητα για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές διοικήσεις. «Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους παντού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν. «Αυτό το πακέτο δεν εξαλείφει τον φορολογικό ανταγωνισμό, και δεν θα έπρεπε, αλλά θέτει πολυμερώς συμφωνημένους περιορισμούς (…) Είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία μεταξύ όλων των μελών του πλαισίου χωρίς αποκλεισμούς, όπως έχει προγραμματιστεί αργότερα φέτος», προσέθεσε ακόμη.
Latest News
Minecraft όπως Legoland - Πώς θα «ζωντανέψει» το δημοφιλές παιχνίδι σε θεματικά πάρκα
Το Minecraft θα ζωντανέψει μέσα από τρενάκια, εστιατόρια και δωμάτια ξενοδοχείων σε θεματικά πάρκα από την εταιρεία Merlin
Στην αντεπίθεση οι τραπεζίτες της ΕΚΤ- Καταγγέλλουν πολιτική παράλυση που απειλεί την οικονομία
Η πρόεδρος της ΕΚΤ και οι διοικητές της Bundesbank και της Banque de France προειδοποιούν για έλλειμμα μεταρρύθμισης
Η Tesla κυκλοφόρησε την πρώτη της... φιγούρα δράσης - Πότε έρχεται το ανθρωπόμορφο ρομπότ
Το Tesla Bot Action Figure ξεκίνησε να πωλείται πρόσφατα στον ιστότοπο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων
Στη «μέγγενη» το Adani Group - Πτώση ομολόγων και μετοχών για δεύτερη ημέρα
Οι μετοχές του ομιλου Adani Group έχουν χάσει 28 δισ. δολάρια σε αξία - Η S&P λέει ότι θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση
Η Gap εκτοξεύεται - Όλα τα βλέμματα στον νέο CEO
Μετά τα αποτελέσματα της Gap για το γ' τρίμηνο, αρκετοί πίστωσαν στον Ρίτσαρντ Ντίκσον μια σειρά από βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση