
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου, ξεκινάει και στη χώρα μας ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων για τις ηλικίες 15 έως 17 ετών με τη συναίνεση των γονέων. Ήταν μία απόφαση που είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία είναι κάποιες από τις χώρες που έχουν αποφασίσει να εμβολιάζουν ανηλίκους και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές συστήνουν τον εμβολιασμό για παιδιά άνω των 12 ετών.
Ο ΕΜΑ είχε εγκρίνει από τον Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά από 12 ετών και άνω, ενώ πιο πριν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και για τους άνω των 16 ετών.
«Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ενέκρινε το εμβόλιο Comirnaty για την Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω και τώρα έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε στις 28 Μαΐου ο ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.
Σήμερα, ενάμισι μήνα μετά και η Ελλάδα προχωράει στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 15 ετών προκειμένου, σύμφωνα με την άποψη της επιτροπής, να οικοδομηθεί όσο γίνεται γρηγορότερα το τείχος ανοσίας.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους εφήβους
Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό ανοίγει την επόμενη εβδομάδα και ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν οι ανήλικοι που έχουν γεννηθεί πριν από τις 1/1/2006.
Όπως είπε ο κ.Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την προσεχή Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το κλείσιμο των ραντεβού, αλλά και για το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.
Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εξέφρασε θετική εισήγηση για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την μεταδοτικότητά της και αυτήν τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ του ιού και της επιστήμης προκειμένου να μην εμφανιστεί με την ίδια ένταση ένα νέο επιδημικό κύμα. Η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας αναδεικνύεται στο βασικό στοίχημα για κράτη και κυβερνήσεις.
Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από την μετάλλαξη είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ έχουν τη δυνατότητα λόγω δισταγμού ή άρνησης, τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό λόγω χρόνιων νοσημάτων, και όσοι είναι κάτω των 18 ετών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι οι διαρκείς εκκλήσεις στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν έχουν αυτήν τη στιγμή αποδώσει, όχι στον καλύτερο βαθμό αλλά οπωσδήποτε η εικόνα είναι βελτιωμένη.
Ο πληθυσμός που μένει ανεμβολίαστος είναι τα άτομα κάτω των 18 ετών.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν για την θετική αυτή εισήγηση είναι:
- Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.
- Αποτελούν το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να εμφανίσουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.
- Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης.
- Και η πλειοψηφία των εισαγωγών αφορά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
Τα πιο συνήθη υποκείμενα νοσήματα, είναι η παχυσαρκία, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, τα νευρομυικά και νευρολογικά νοσήματα και άλλα χρόνια νοσήματα.
«Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και στους εφήβους ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους», επεσήμανε.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψιν είναι ότι σύμφωνα με μελέτες οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από παιδιά μικρότερης ηλικίας, ενώ συμβάλλουν και στην μετάδοση στον γενικό πληθυσμό.
Την ίδια στιγμή η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων στο σπίτι είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία τους.
Εμβόλια mRNA για τους εφήβους – Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες
Όσον αφορά την καταλληλόλητα των εμβολίων για τους εφήβους, προέκρινε τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε εφήβους, όπως ο Καναδάς.
Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται αυστηρά. Η ίδια αναφέρθηκε στις περιπτώσεις περιμυοκαρδίτιδας στα παιδιά 12 έως 17 ετών, τις οποίες χαρακτήρισε σπάνιες και ήπιες που δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων. Όπως τόνισε, είναι υπό δημοσίευση πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Ιουνίου έγιναν 8 εκατ. δόσεις εμβολίου σε παιδιά 12-17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά έγιναν δύο δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων εμφανίστηκαν μόνο 250 περιπτώσεις ήπιας αυτοιώμενης μυοκαρδίτιδας.
«Απαιτείται συνεχής επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων όπως αναφέρουν και οι ερευνητές» πρόσθεσε.
Η πορεία των εμβολιασμών μέχρι τώρα
Ήδη πάνω από 5.000.000 πολίτες έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47,7% του γενικού πληθυσμού και 56% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πάνω από 4.000.000 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 38,2% στον γενικό πληθυσμό και 45% επί του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στο μεταξύ, ξεκινά αύριο από την Κρήτη ένα επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές.
Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για όλα τα εμβόλια σημειώνοντας ότι για τα Moderna και Johnson&Johnson οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού για την επόμενη μέρα και για το Pfizer μετά από 3 μέρες.
Τέλος, επισήμανε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες πάνω από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ενδεικτικά, σήμερα μέχρι τις 5 το απόγευμα, πάνω από 36.000 πολίτες προγραμμάτισαν τον εμβολιασμό τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες.


Latest News

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ

Βρέθηκε η ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής από το τηλεσκόπιο James Webb
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας γιγαντιαίος πλανήτης σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη έδωσε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή

Οπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι - Σε ισχύ έκτακτα μέτρα
Με σχεδόν 100% πληρότητα αναχωρούν τα πλοία καθώς συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Γεμάτα και τα ΚΤΕΛ – Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 16 τραυματίες σε επίθεση της Ρωσίας
Χτυπήθηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικό απολογισμό που έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

Τοπικές λασποβροχές και θερμοκρασίες έως 27 βαθμούς τη Μ. Πέμπτη
Πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι το Πάσχα – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Μαλδίβες: «Μπλόκο» σε είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
«Οι Μαλδίβες δηλώνουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του προέδρου της νησιωτικής χώρας, Μοχάμεντ Μουίζου.