Tις προτεραιότητες της προεδρίας της Σλοβενίας, η οποία ανέλαβε τα ηνία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, συζητούν το πρωί της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα.

Τους επόμενους έξι μήνες, η Σλοβενία αναμένεται να εστιάσει στη διευκόλυνση της ανάκαμψης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και η κυβέρνηση της Σλοβενίας συζήτησαν το πρόγραμμα της προεδρίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 26 Μαΐου. “Η προεδρία της Σλοβενίας έρχεται σε κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, την περίοδο των προσπαθειών ανοικοδόμησής της μετά την πανδημία του κορωνοϊού”, είπε ο Σασόλι.

Η Σλοβενία θα εστιάσει στα εξής επιπλέον ζητήματα:

  • Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας
  • Εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
  • Πράσινη μετάβαση
  • Κυβερνοασφάλεια και ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης
  • Κράτος δικαίου
  • Μετανάστευση

Οι Σλοβένοι ευρωβουλευτές συζητούν μαζί μας τις προσδοκίες και απόψεις τους σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας:

“Η προεδρία έρχεται σε μια στρατηγικά σημαντική στιγμή… η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, από την ανάκαμψη από την κρίση του κορονοΪού μέχρι την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και τα ζητήματα ασφαλείας”, είπε η Ρομάνα Τομς. “Η μεγάλη μας ευθύνη ως προεδρεύουσα χώρα είναι η ενεργή μας συμμετοχή στα συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ΕΕ”, πρόσθεσε. “Είναι επίσης μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή και η άποψή μας”.

Η Τάνια Φαγιόν (S&D) αναμένει ότι “η προεδρία της Σλοβενίας θα συνηγορήσει υπέρ 1. του κράτους δικαίου, 2. μια ευρωπαϊκής προοπτικής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, 3. της επίτευξης μεγάλου βαθμού συναίνεσης σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της πράσινης μετάβασης και της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ από την υγειονομική κρίση”.

Παρότι ο Κλέμεν Γκρόσελ (Renew Europe) κράτησε επικριτική στάση απέναντι σε πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης, δήλωσε πως αναμένει η σλοβενική προεδρία “να τηρήσει τις αξίες και αρχές της ΕΕ”. “Μακάρι η Σλοβενία να ήταν υπερασπιστής και υποστηρικτής των αξιών και αρχών του κράτους δικαίου της ελευθερίας των μέσων, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όπως ήταν στο παρελθόν, και μια χώρα δυναμικού δημοκρατικού διαλόγου με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών”.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Σλοβενία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου. Η πρώτη φορά που ανέλαβε την προεδρία ήταν το 2008. Η Γαλλία θα πάρει τα ηνία την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα