Η Νέα Ζηλανδία γνώρισε φέτος τον πιο ζεστό Ιούνιο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται θερμοκρασίες στην περιοχή, εδώ και περισσότερα από 110 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα κλιματικά δεδομένα.

Παρά την πολική καταιγίδα που έπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Νερού και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NIWA) δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο ήταν 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη συνηθισμένη, με 24 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα να σπάνε τα δικά τους υψηλά ρεκόρ.

Αυτό καθιστά τον Ιούνιο του 2021 τον πιο θερμό στη Νέα Ζηλανδία από την έναρξη καταγραφής θερμοκρασιών σε επτά μετεωρολογικούς σταθμούς του NIWA, το 1909.

Η ζέστη κυριάρχησε σε όλη τη χώρα και όλοι οι σταθμοί παρακολούθησης κατέγραψαν μέσες θερμοκρασίες είτε στα υψηλά όριά τους είτε και πάνω από αυτά καταγράφοντας νέα ρεκόρ. Ιδιαίτερα ζεστή ήταν η Μοτουέκα, κοντά στην κορυφή του Νότιου Νησιού, όπου η μέση θερμοκρασία των 10,8ο C ήταν 3,2 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο της πόλης στην 30ετία 1981-2010.

Από τα έξι κύρια αστικά κέντρα, το Όκλαντ ήταν το πιο ζεστό και ηλιόλουστο, το Ταουράνγκα ήταν το πιο υγρό, το Κράιστσερτς ήταν το πιο κρύο και το πιο ξηρό και το Ντούνεντιν ήταν το λιγότερο ηλιόλουστο.

Στους 22 βαθμούς το θερμόμετρο

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν στο Χέιστινγκς, στον κόλπο του Χόουκ και στο Λέι, βόρεια του Όκλαντ, όπου το θερμόμετρα έφτασε στους 22ο C σε διαφορετικές ημέρες του μήνα.

pixabay

Η μέση αύξηση 2 βαθμών Κελσίου είναι «μια τεράστια μετατόπιση» σε σχέση με την κανονική, δήλωσε ο κλιματολόγος Γκρέγκορ Μακάρα, προσθέτοντας ότι το προηγούμενο ρεκόρ Ιουνίου ήταν κατά μέσο όρο 1,64 βαθμούς υψηλότερο από το συνηθισμένο.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν επίσης θερμότερες από τις κανονικές, και θεωρείται από τους επιστήμονες ότι έπαιξε επίσης ρόλο στην ένταση του φαινομένου που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία.

«Επειδή είμαστε ένα νησιωτικό κράτος, το κλίμα μας χαρακτηρίζεται ως θαλάσσιο, που σημαίνει ότι επηρεάζεται από τη θάλασσα. Οι θερμότερες από το κανονικό επιφάνειες της θάλασσας συνέβαλαν στη διατήρηση των θερμότερων από το κανονικό θερμοκρασιών του αέρα», δήλωσε ο Μακάρα.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η κλιματική αλλαγή, υποστήριξε.

Τα τελευταία 100 χρόνια, η θερμοκρασία της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε κατά 1ο C, γεγονός που συμβάλλει στις συνολικά υψηλότερες θερμοκρασίες, δήλωσε ο Μακάρα.

Εάν οι θερμότεροι χειμερινοί μήνες επιμείνουν στα επόμενα χρόνια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις περιοχές που είναι υπό χιονοκάλυψη και στον αγροτικό τομέα της χώρας.

Νέες προκλήσεις για βιομηχανία σκι και αγροτικό τομέα

«Θα δημιουργήσει αυξανόμενες προκλήσεις για τη βιομηχανία σκι, επειδή θα αναγκαστεί να λειτουργεί λιγότερο διάστημα σε ετήσια βάση λόγω έλλειψης χιονόπτωσης ή ακόμα και λόγω υψηλών θερμοκρασιών που εμποδίζουν την παραγωγή τεχνητού χιονιού.»

Νωρίτερα τον Ιούνιο, δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σκι της χώρας – το Queenstown’s Coronet Peak και το χιονοδρομικό κέντρο Cardrona Alpine της Γουανάκα – έπρεπε να αναβάλουν το άνοιγμά τους, λόγω του ζεστού καιρού και της έλλειψης χιονοπτώσεων.

Οι αγροτικές βιομηχανίες που βασίζονται στον κρύο καιρό θα έχουν επίσης πρόβλημα, αλλά ίσως ο θερμότερος καιρός θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για επαναπροσανατολισμό του τομέα προς καλλιέργειες που έχουν καλή απόδοση σε θερμότερα κλίματα.

Οι προβλέψεις του NIWA προβλέπουν πάντως τη συνέχιση του ζεστού καιρού κατά τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»