Για την ιστορία και μόνο, το ΤΑΙΠΕΔ, συστάθηκε την 1η Ιουλίου 2011. Μοναδικός μέτοχός του είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ). Στο Ταμείο έχουν ήδη μεταφερθεί τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, τα οποία συνοψίζονται σε τρεις κατηγορίες: Αξιοποίηση Γης- Υποδομές – Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (Ν. 3986/2011), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Ο νόμος 3986/2011 που επιγράφεται: Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 και ο οποίος περιλαμβάνει πέραν της ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα αλλά και του τέλους επιτηδεύματος, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ με τις υπογραφές των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.
—————————————————————–
Μια από τις καινοτομίες που έχει καθιερώσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) είναι ότι η πρόσκληση ενδιαφερομένων για να υποβάλουν προτάσεις για τη σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (ταμείων venture capital) επιχειρηματικών συμμετοχών στο πλαίσιο του νέου, στοχευμένου επενδυτικού εργαλείου, με την ονομασία AccelerateTT δεν έχει ημερομηνία λήξης. Η πρόσκληση «άνοιξε» τον περασμένο Μάρτιο και η διοίκηση της ΕΑΤΕ μπορεί με άνεση χρόνου να αξιολογεί προτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το AccelerateTT είναι ένα fund-of-funds που φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability) και να ενισχύσει τη μεταφορά τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Η διοίκηση της ΕΑΤΕ με βάση και τα δεδομένα της αγοράς θα επιθυμούσε στο τέλος της ημέρας να έχουν συσταθεί κάτω από την σκέπη του AccelerateTT 5 νέα funds που θα κληθούν να ανακαλύψουν «διαμαντάκια» μεταξύ των νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων με σημαντικές προοπτικές κλιμάκωσης, με μία και μόνη προϋπόθεση: Οι εταιρείες να διατηρούν εγκατάσταση τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης στην ελληνική επικράτεια.
—————————————
Με τα βαριά του ονόματα θα κατέβει στη νέα μεγάλη Πολιτεία του Ελληνικού ο Όμιλος Φουρλής. Τα brands του εισηγμένου ομίλου θα φιγουράρουν στο υπό ανάπτυξη Εμπορικό Πάρκο Λιανικής – Retail Park σε απλά ελληνικά- που αποτελεί «παιδί» της στρατηγικής συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου με την Lamda Development. Το Πάρκο όπως έχει γίνει ήδη γνωστό θα αποτελείται από καταστήματα μεγάλης επιφάνειας , τα λεγόμενα Big Boxes, θα βρίσκεται προς τη μεριά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετή φάση υλοποίησης του project. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία του Retail Park υπολογίζεται σε 55 εκατομμύρια ευρώ.
Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί από την υπό σύσταση θυγατρική εταιρεία της Fourlis με την επωνυμία Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Η τελευταία προέρχεται από διάσπαση της εταιρείας Housemarket (με απόσχιση κλάδου και εισφοράς του στη νέα εταιρεία). Η Housemarket, συμφερόντων της οικογένειας Φουρλή, δραστηριοποιείται στην αγορά με το brand ΙΚΕΑ και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
—————————————
Στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμα αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει δημόσια ο πρωθυπουργός με αφορμή την επέτειο της νίκης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019. Οι ιδέες στο τραπέζι πολλές, αλλά καμία δεν ενθουσιάζει…
Το πιθανότερο, πάντως, είναι να αποφευχθούν φανφάρες και πανηγυρισμοί. Η περίοδος παραείναι κρίσιμη – λόγω πανδημίας – για να εμφανίζεται κανείς «με χαρές και πανηγύρια»…
————————————–
Κυριολεκτικά σαρώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους οι Ισραηλινοί της Brown, στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ειδικά στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσουν μια και έξω τρία μικρότερα ξενοδοχεία, τριών αστέρων, που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου.
Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν όποια μονάδα ανοίγει στο κέντρο, έχει τη σφραγίδα τους. Απλά, μέχρι τώρα, επένδυαν κυρίως σε πεντάστερα και τετράστερα, με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης κι αφού τα ανασκεύαζαν. Τώρα, «κατεβαίνουν» κατηγορία.
————————————
Στα σκαριά βρίσκεται ο νέος ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την ενοικίαση του καφενείου της Βουλής. Αναμένεται ενδιαφέρον, αν και το asset δεν έχει πλέον την αίγλη (και τα κέρδη) που είχε. Βλέπετε, η πανδημία χτύπησε και το περιστύλιο. Εδώ κι έναν χρόνο οι πελάτες του, δηλαδή βουλευτές και διάφοροι παρατρεχάμενοι πάνε με… βάρδιες στη Βουλή, για λόγους ασφαλείας.
————————————
Απαισιόδοξο το κλίμα αναφορικά με τη φετινή τουριστική σεζόν τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ούτως ή άλλως, λέει η κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός καταρτίσθηκε με βάση το συντηρητικό σενάριο για τα φετινά έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή.
Πού μπαίνει δηλαδή ο πήχης; Αν καλυφθεί το 40% με 45% των εσόδων του 2019 θα είναι επιτυχία, όπως πάνε τα πράγματα… Ακόμα κι αυτός, όμως, μπορεί να αποδειχθεί όνειρο θερινής νυκτός, αν οι Βρετανοί συνεχίσουν να απέχουν από τα νησιά, οι Ρώσοι εμποδίζονται στα σύνορα «να κατέβουν» και οι Γερμανοί μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, επιστρέφοντας στη χώρα τους, όπως αφήνεται να αιωρείται ως απειλή από το Βερολίνο. Κάποια από αυτά μάλιστα, ήδη, συμβαίνουν.
————————————
Μαθαίνουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα και οι επιπτώσεις της στην Ευρωζώνη, ανησυχεί σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που μέχρι τώρα παρέμενε σιωπηλή. Οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στον Ιούλιο.
————————————
Και μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, για την επόμενη μέρα, στην Αθήνα ξεκινούν τη λειτουργία τους δυο μεγάλα ξενοδοχεία. Το ένα είναι το Lighthouse Athens και το άλλο το La Mirage, στην πλατεία Ομόνοιας. Στην πραγματικότητα, επαναλειτουργούν, μετά από πολλά χρόνια, ανακαινισμένα. Από την πλευρά μας, τι άλλο να ευχηθούμε από ένα «Καλές Δουλειές»!!!
Αντιθέτως, σε μια – δυο άλλες περιπτώσεις, αποφασίστηκε τα εγκαίνια να πάνε για λίγο πιο πίσω χρονικά. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του boutique hotel Milos, στην οδό Κολοκοτρώνη (Σύνταγμα), θα γίνουν φθινόπωρο.
———————————-
Στο πάνω ράφι των προτεραιοτήτων της διοίκησης του Υπερταμείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη βρίσκεται η υπόθεση του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ο ίδιος όπως έχει δεσμευθεί και δημοσίως θα εξαντλήσει τα περιθώρια προκειμένου να υπάρξει πρόοδος πολύ σύντομα… Το 65 % της ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο στην εισηγμένη Ελληνικά Πετρέλαια. Στην εταιρεία ανήκουν το 100% της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, το 51% της Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και το 100% (της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύου Διανομής, της γνωστής ΔΕΔΑ που καλύπτει το σύνολο σχεδόν της επικράτειας.
Επιπλέον, στη ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε., αλλά και τα δικαιώματα καιυποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό καιτην υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομήςσυμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
——————–
Σε κάθε περίπτωση το Υπερταμείο εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα συνεργειών στην αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και η διοίκηση του θεωρεί ότι το νέο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ρόλο προς αυτή τη κατεύθυνση. Άλλωστε, η διοίκηση του Υπερταμείου δεν κρύβει τους στόχους της για την επόμενη μέρα: «Θέλουμε να πάμε από ένα Υπερταμείο που είναι απλώς asset manager σε ένα Fund, όπως τα αντίστοιχα του εξωτερικού».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»