Μειωμένη κατά 6,9% ήταν η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου την καλλιεργητική περίοδο 2020/21 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με την κατανάλωση να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ενώ το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, εκτιμά ότι ο ελαιοκομικός τομέας ανακάμπτει από την πανδημία. Την ίδια στιγμή η ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΟΕ, παρουσίασε μείωση κατά 1,8%, φτάνοντας τους 270.000 τόνους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (ΔΟΕ) και με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το έτος καλλιέργειας 2020/21, η παραγωγή έφτασε στους 3.034.000 τόνους, μειωμένη κατά 6,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η κατανάλωση, από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερη, περίπου 3.211.000 τόνους (-0,2%).
Στην παραγωγή πρωταγωνιστούν οι χώρες μέλη της ΔΟΕ, με 2.834.000 τόνους, ή 93,4% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή υπολογίζεται σε 2.057.000 τόνους, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε ότι αφορά την ΕΕ, ηγέτιδα δύναμη είναι η Ισπανία, η οποία αναμένεται να σημειώσει αύξηση 24,4%, με εκτιμώμενη παραγωγή 1.400.000 τόνων. Ακολουθεί η Ιταλία με 270.000 τόνους (-26,2%), η Ελλάδα με επίσης 270.000 τόνους (-1,8%) και η Πορτογαλία με 100.000 τόνους (-28,8%).
Η παραγωγή στις άλλες χώρες μέλη αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 777.000 τόνους (-32,4%).
Στην Τυνησία, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 140.000 τόνους περίπου (-68,2%), ακολουθούμενη από την Τουρκία με 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο με 160.000 τόνους (+ 10,3%) και την Αλγερία με 90.000 τόνους (-28,7 %).
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η παραγωγή επιπλέον 200.000 τόνων από χώρες που δεν είναι ακόμη μέλη του ΔΟΕ, όπως η Συρία, η Αυστραλία και η Χιλή.
Latest News
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν