
Ένα κοκτέιλ παραμέτρων που επιτείνουν την αβεβαιότητα δημιουργούν κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρέθηκαν στο κόκκινο την Τρίτη, μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε η Wall Street δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για ρευστοποιήσεις και την κεφαλαιοποίηση κερδών , μετά από ένα τριήμερο για τους Αμερικανούς… (Η Wall Street ηταν κλειστή τη Δευτέρα εξαιτίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας μία ημέρα πριν).
Στις αμερικανικές μετοχές μπήκε μία άνω τελεία στο ανοδικό σερί των επτά συνεδρίασεων, οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν στο κόκκινο, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, το δολάριο ενισχύθηκε και το πετρέλαιο περιόρισε τα αρχικά σημαντικά κέρδη του.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, την Τετάρτη.
Εν αναμονή της Fed
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στα πρακτικά αναμένεται να δοθούν περισσότερες πλληροφορίες σχετικά με το πότε και το πώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει το πρόγαμμα αγοράς ομολόγων.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η συζήτηση για το tapering έχει ήδη ανοίξει κατά τη συνάντηση της 15ης-16ης Ιουνίου
“Τα πρακτικά σίγουρα θα είναι ενδιαφέροντα”, δήλωσε ο Sam Bullard, ανώτερος οικονομολόγος στη Wells Fargo. «Η αγορά θα εξετάσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει τo tapering».
Όπως γράφει το Reuters πολλοί αξιωματούχοι της Fed στη συνάντηση του Ιουνίου παρουσίασαν τις προβλέψεις τους για αύξηση των επιτοκίων. Δεκατρείς από τους 18 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής βλέπουν τώρα τα ποσοστά υψηλότερα το 2023, με επτά από αυτούς να τοποθετούν τις αυξήσεις το 2022.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters βλέπουν την Fed να ανακοινώνει μια στρατηγική για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, με μείωση των αγορών ομολόγων της από τις αρχές του επόμενου έτους.
Οι αξιωματούχοι της Fed συμφωνούν ότι θα μειώσουν τις αγορές ομολόγων τους ως πρώτο βήμα προτού αυξήσουν τα επιτόκια. Τον Δεκέμβριο καθόρισαν ένα κατώτατο όριο για μείωση: Η οικονομία πρέπει να σημειώσει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» όσον αφορά την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και τον επίμονο πληθωρισμό 2%.
Μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας αυτής έρχεται να προστεθεί και το ναυάγιο στις συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει σχετικά με την παραγωγή του.
Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου σε ρεκόρ 3ετίας, ωστόσο τα κέρδη γρήγορα περιορίστηκαν.
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση.
Με απώλειες έκλεισε την Τρίτη η Wall Street, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων του S&P, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Εξαίρεση αποτέλεσε o Nasdaq ο οποίος μετά από διακυμάνσεις έκλεισε με κέρδη 24,32 μονάδων ή 0,17% στις 14.663,64 μονάδες.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 208,98 μονάδες ή 0,60%, στις 34.577,37 μονάδες και ο S&P έκλεισε στις 4.343,54 μονάδες με απώλειες 8,8 μονάδων ή 0,20%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,64% και έκλεισε στις 455.43 μονάδες (-2,93).
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,89 %, ή 64,03 μονάδες και έκλεισε στις 7.100,88, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση των τελευταίωνν 3 εβδομάδων. Οι απώλεις προήλθαν από τον τραπεζικό κλάδο καθώς και από τις μετοχές εταιρειών που συνδεόνται με τις αγορές εμπορευμάτων, όπως ορυχεία και εταιρείες ενέργειας. Την ίδια ώρα η ισχυρή λίρα επιβαρύνει τις εξωστρεφείς εταιρείες, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι εταιρείες Unilever, Diageo και British American Tobacco, που κερδοφορία τους αποτιμάται στο αμερικάνικο δολάριο κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι κεφαλαιαγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο γερμανικός Dax σημείωσε πτώση της τάξης του 0,96% ή –150,59 μονάδες και έκλεισε στις 15.511,38 .
Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.507,48 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,91% (-60,06 μονάδες)
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε κι αυτός με απώλειες της τάξης του 0,84% , και τερμάτισε στις 25,227.92 μονάδες, δηλαδή 213,42 μονάδες μείον.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα