![Σαρηγιάννης: 2.600 κρούσματα στο τέλος Ιουλίου – Όλα ανοιχτά για νέο lockdown](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/limani1-1-scaled.jpg)
Κυριαρχία του στελέχους «Δέλτα» στη χώρα μας πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο και αύξηση των κρουσμάτων στα 2.600 προς το τέλος Ιουλίου βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο ieidiseis.gr ο καθηγητής σημειώνει ότι η μέση τιμή κρουσμάτων της τρέχουσας εβδομάδας ήταν 742. Το επόμενο 7ήμερο το μοντέλο του ΑΠΘ δείχνει 1143 κρούσματα και μέχρι τέλη Ιουλίου υπολογίζεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 2600…
Το 40% των πλήρως εμβολιασμένων έχει συνυπολογιστεί στο μοντέλο του ΑΠΘ και όπως λέει ο καθηγητής, αν σταματήσουμε να κάνουμε 90.000-100.000 εμβολιασμού την ημέρα και επιβραδύνουμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Άρα μέχρι 30 Ιουλίου πάμε με την συγκεκριμένη τάση και από τον Αύγουστο όλα θα εξαρτηθούν από τα τηρούμενα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς μέσα στον τρέχοντα μήνα Ιούλιο.
Αν τώρα υποθετικά είχαμε φτάσει σε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (αντί του 40% που πετύχαμε μέχρι σήμερα), τότε το μοντέλο δείχνει ότι θα βελτιωνόταν η κατάσταση καθώς θα είχαμε πιο ήπια και λιγότερα κρούσματα.
«Ειδικά σε επίπεδο ΜΕΘ με τους εμβολιασμούς θα έχουμε λιγότερα κρούσματα και σε πιο νέους επειδή αυτοί έχουν περισσότερη κινητικότητα αλλά από την άλλη πλευρά νοσούν πιο ελαφρά», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.
Όλα ανοιχτά για νέο lockdown
Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάει σε οριζόντιο lockdown ο καθηγητής σημειώνει ότι «αν σου ξεφύγει, δεν μπορείς να το αφήσεις ανεξέλεγκτο. Θα κάνεις πάλι περιοριστικά μέτρα στην αρχή τοπικού χαρακτήρα, αλλά αν έχει μεγάλη διασπορά θα αναγκαστεί να προχωρήσεις και σε πιο γενικευμένου χαρακτήρα. Εγώ δεν θα έλεγα σήμερα ότι σίγουρα δεν θα έχουμε άλλο lockdown. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό με σιγουριά παρά την αντίθετη πρόθεση της κυβέρνησης».
Το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου
«Σε όλα τα πιθανά σενάρια, βλέπουμε ότι λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητας του το στέλεχος «Δέλτα» επικρατεί έναντι των άλλων στελεχών. Η χρονική στιγμή όμως στην οποία θα επικρατήσει, εξαρτάται από την τροφοδότηση που θα έχει από τις τουριστικές ροές και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό των φορέων του στελέχους Β.1.617 που θα εισέρχονται στη χώρα μας σε καθημερινή βάση καθώς και από το ρυθμό εμβολιασμού», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Με βάση τα διάφορα σενάρια και λαμβάνοντας υπόψη ότι μεσοσταθμικά περίπου 50 φορείς του στελέχους Β.1.617 θα εισέρχονται καθημερινά κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.
«Εάν αντίστοιχα οι ροές είναι χαμηλότερες, η επικράτηση του Δέλτα αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Εάν ο αριθμός των προσυμπτωματικών/ασυμπτωματικών τουριστών φορέων του Β.1.617 που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υψηλότερος (π.χ. 75 κατά μέσο όρο την ημέρα), τότε η επικράτηση του θα συμβεί νωρίτερα, στο τέλος Ιουλίου», εξηγεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Απαιτείται εμβολιασμός άνω του 83% μέχρι το τέλος του Αυγούστου
Όπως λέει, το πιο καθοριστικό μέτρο για την αποφυγή ή τον περιορισμό του 4ου κύματος, είναι ο εμβολιασμός μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, πάνω από το 65% (ή πάνω από το 83% των ενηλίκων) μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
«Οι προσομοιώσεις έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίπτωση, το ύψος του 4ου κύματος μπορεί να περιοριστεί δραστικά, και σε συνδυασμό με εκτεταμένη χρήση του μέτρου των self-test στους ανεμβολίαστους, μπορεί να υπάρξει έλεγχος της εξάπλωσης της πανδημίας, με μικρής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. κλείσιμο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συγκεκριμένων βαθμίδων ή κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων», σημειώνει.
Με κάτω του 50% εμβολιαστική κάλυψη, το 4ο κύμα θα είναι υψηλό αλλά μικρό σε χρονική διάρκεια
Εάν ωστόσο το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά, λίγο πάνω από το 50%, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαρηγιάννη, τότε το 4ο κύμα, παρόλο που θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, θα είναι ακόμα πιο υψηλό σε αριθμό κρουσμάτων από το 3ο κύμα, ακόμα και με τη λήψη μέτρων.
Επειδή όμως θα αφορά τους ανεμβολίαστους, θα είναι πιο μικρό σε χρονική διάρκεια.
«Θα φτάσουμε σύντομα στα 1,500 κρούσματα ημερησίως και στα 2.500 πριν από το τέλος Ιουλίου. Έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι η μετάλλαξη «Δέλτα». Όχι μόνο όμως η μετάλλαξη «Δέλτα». Μέχρι τότε έχουμε να κάνουμε με μια επανάκαμψη της βρετανικής μετάλλαξης «Άλφα» και τη φυσιολογική αύξηση της Νιγηριανής μετάλλαξης με δεδομένη την κινητικότητα, τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας, την πτώση του εμβολιασμού και των self test», καταλήγει.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.