Το φύτεμα νέων δέντρων, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα έχει μία πρόσθετη επίπτωση, την αύξηση των βροχοπτώσεων τα καλοκαίρια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η έρευνα εκτιμά ότι η μετατροπή αγροτικής γης σε δάση μπορεί να αυξήσει τις ετήσιες καλοκαιρινές βροχές στην Ευρώπη κατά 7,6% κατά μέσο όρο, κάτι που αφορά και τις μεσογειακές περιοχές, όπως η χώρα μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνι Μέγιερ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το BBC, βρήκαν ότι η προσθήκη έξτρα δέντρων μεταβάλλει το «μοτίβο» των βροχών (συχνότητα, περιοδικότητα κ.ά.) και πέρα από τα νέα δάση. Όπως ανέφεραν, η φύτευση πρόσθετων δέντρων μπορεί να αντισταθμίσει -εν μέρει- την αύξηση της ξηρασίας που αναμένεται λόγω της κλιματικής αλλαγής (ιδίως στη Νότια Ευρώπη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα).

Η φύτευση νέων δέντρων αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειες πολλών χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι αν υπάρχει μία αύξηση κατά 20% στη δασική έκταση, λίγο-πολύ ομοιόμορφα στην Ευρώπη, αυτό θα αυξήσει τις τοπικές βροχοπτώσεις, περισσότερο τον χειμώνα, αλλά και τα καλοκαίρια.

«Πιθανώς το πιο απειλητικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής που περιμένουμε είναι η αναμενόμενη μείωση στις θερινές βροχές στα νότια μέρη της Ευρώπης, όπως η Μεσόγειος. Και εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη μας, η αναδάσωση θα οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων», δήλωσε ο Μέγιερ.

Επιπτώσεις

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε περιοχές της Ευρώπης, όπως στις ακτές του Ατλαντικού που ήδη πλήττονται από πολλές βροχές και οι οποίες μπορεί να γίνουν πιο έντονες με την προσθήκη νέων δέντρων. Τα νέα δάση τείνουν να επιφέρουν εξάτμιση περισσότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα από ό,τι οι καλλιεργημένες εκτάσεις και αυτό είναι ο βασικός λόγος για τις αυξημένες βροχοπτώσεις στις γύρω από τα δάση περιοχές. Σύμφωνα με τη μελέτη, το φύτεμα περισσότερων δέντρων σε μία χώρα μπορεί να έχει επιπτώσεις -θετικές ή αρνητικές- από άποψη βροχοπτώσεων και σε μία γειτονική χώρα που δεν έχει κάνει αναδασώσεις.

Όσον αφορά την ίδια την κλιματική αλλαγή, ο καθηγητής Βιμ Τιερί του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών τόνισε πως «το φύτεμα δέντρων ασφαλώς δεν συνιστά μία γρήγορη λύση για την κλιματική αλλαγή. Η προσθήκη νέων δέντρων ή η αποκατάσταση χαμένων δασών ποτέ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές “αερίων του θερμοκηπίου” που προκύπτουν από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Συνεπώς, η προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε αυτές τις εκπομπές. Επιπλέον, επειδή ο περιορισμός των εκπομπών δεν θα είναι αρκετός, πρέπει επίσης να αφαιρούμε με ενεργητικό τρόπο άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αν θέλουμε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον ενάμισι βαθμό Κελσίου. Από αυτήν την άποψη, το φύτεμα δέντρων εμφανίζεται ως μία πιθανή λύση για τη δημιουργία αρνητικών εκπομπών (σ.σ. απορρόφηση άνθρακα από τα δάση), αλλά το φύτεμα δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»