Τρεις προτεραιότητες για επιτυχία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Boston Consulting Group, «Creating People Advantage 2021: The Future of People Management Priorities». Η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία προτάσσει την ανάγκη της ψηφιοποίησης και της χρήσης νέων τεχνολογιών, ειδικά σε ζητήματα που σχετίζονται με τα νέα «υβριδικά» μοντέλα εργασίας. Επιβεβαιώνει το ρόλο που αποκτά η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού ως «στρατηγικός εταίρος» των επιχειρησιακών μονάδων των οργανισμών. Και αποτυπώνει τις ραγδαίες αλλαγές στις προσδοκίες των εργαζομένων, και τη σημασία της ικανότητας ενός οργανισμού να ανταποκριθεί σε αυτές.

Η Boston Consulting Group (BCG) δημοσίευσε στις 30 Ιουνίου την ετήσια έκθεσή της σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (World Federation of People Management Associations, WFPMA). Η BCG και η WFPMA συνεργάζονται από το 2008 στην εκπόνηση σχετικών ερευνών, και η φετινή έκδοση είναι η εκτενέστερη, με περισσότερους από 6,600 συμμετέχοντες από 113 χώρες.

Τα βασικά ευρήματα

Από τα βασικά ευρήματα της έρευνας, η προτάσσει τρεις προτεραιότητες για επιτυχία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού:

Πρώτον, αναδεικνύεται η ανάγκη της ψηφιοποίησης και της χρήσης νέων τεχνολογιών, ειδικά σε ζητήματα που σχετίζονται με τα νέα «υβριδικά» μοντέλα εργασίας. Η επιτυχής μετάβαση σε νέους τρόπους εργασίας στην μετά-COVID εποχή θα απαιτήσει την εκτεταμένη και καινοτόμο ένταξη ψηφιακών τεχνολογιών στην λειτουργία των επιχειρήσεων και την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Δεύτερον, η έρευνα επιβεβαιώνει το ρόλο που αποκτά η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού ως «στρατηγικός εταίρος» των επιχειρησιακών μονάδων των οργανισμών. Οι απαντήσεις της έρευνας δείχνουν πως 67% των συμμετεχόντων θεωρεί πως μια Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να επηρεάσει και να υποστηρίξει τη στρατηγική και το όραμα ενός οργανισμού και την υλοποίηση τους συνολικά.

Τρίτον, αποτυπώνονται οι ραγδαίες αλλαγές στις προσδοκίες των εργαζομένων, και η σημασία της ικανότητας ενός οργανισμού να ανταποκριθεί σε αυτές. Η Boston Consulting Group τονίζει πως η πλειονότητα των συμμετεχόντων (85%) θεωρούν καθοριστικό παράγοντα της επιτυχίας ενός οργανισμού την έμφαση στις ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων, και διαπιστώνουν ως μία από τις κυριότερες προκλήσεις την δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτές, αξιοποιώντας νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τρόπους εργασίας.

Η Ελλάδα ψηλά σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο

Η Ελλάδα είχε σημαντική συμμετοχή στην έρευνα, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία της Boston Consulting Group με τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ), εθνικού φορέα συνεργασίας με τον WFPMA. Ο Σύνδεσμος συντόνισε και έλαβε απαντήσεις από 131 επαγγελματίες Ανθρώπινου Δυναμικού, καλύπτοντας 15 παραγωγικούς τομείς και κατατάσσοντας την Ελλάδα ως μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αναλογικά με τον πληθυσμό της στην έρευνα παγκοσμίως.

Σε σύγκριση με τα παγκόσμια αποτελέσματα, η Ελλάδα αξιολογείται ιδιαίτερα υψηλά σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο (15 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο), ενώ υστερεί στη ψηφιοποίηση στο τομέα της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο). Κοιτώντας μπροστά, οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα προβάλλουν τα θέματα αναγνώρισης και ανταμοιβής ως κομβικής σημασίας για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»