H Think Silicon, μέλος της Applied Materials, εταιρία σχεδίασης επεξεργαστών γραφικών πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για ενσωματωμένα συστήματα και το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν φιλόδοξο στόχο.
Τη δημιουργία μιας ερευνητικής ομάδας που θα εργαστεί πάνω στην σχεδίαση επεξεργαστών γραφικών και επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης για ενσωματωμένα συστήματα. Της εν λόγω ομάδας θα ηγείται ο Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Γεώργιος Κεραμίδας, ο οποίος έχει διατελέσει υπεύθυνος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας στη Think Silicon.
«Η διασύνδεση της βιομηχανίας με τον ακαδημαϊκό χώρο είναι καταλυτική για τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων», δήλωσε ο Δρ. Κεραμίδας. «Είμαι ενθουσιασμένος που ηγούμαι μιας νέας ομάδας ταλαντούχων ερευνητών με στόχο την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την σχεδίαση επεξεργαστών νέας γενιάς. Η ομάδα θα έχει βάση στη Θεσσαλονίκη και ο στόχος της είναι να αντιμετωπιστούν τεχνολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με την αποδοτική επεξεργασία δεδομένων σε ενσωματωμένες συσκευές», συμπλήρωσε.
«Αυτό το έργο είναι μείζονος σημασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για τη Θεσσαλονίκη συνολικά καθώς προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας στους πιο προηγμένους και σύγχρονους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας», δήλωσε ο Καθηγητής Ελευθέριος Αγγελής, Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Η συνεργασία αυτή δείχνει επίσης τις δυνατότητες του τμήματος Πληροφορικής, ενός κορυφαίου τμήματος σε επίπεδο έρευνας που σχετίζεται με την Επιστήμη και Μηχανική Υπολογιστών, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε ο Καθηγητής Αγγελής.
Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα θα δημιουργήσει περισσότερες από 10 θέσεις για σπουδές σε διδακτορικό και μεταπτυχιακό επίπεδο στις εξής τεχνολογικές περιοχές: σχεδίαση πολυπύρηνων επεξεργαστών, έξυπνων συστημάτων μνήμης, λογισμικό και μεταγλωττιστές για ενσωματωμένα συστήματα. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θα έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα συνεργάζονται στενά με τους μηχανικούς της Think Silicon.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην νέα ερευνητική ομάδα θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο gkeramidas@csd.auth.gr.
Ποια είναι η Think Silicon
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Think Silicon δραστηριοποιείται στην σχεδίαση και υλοποίηση υψηλής απόδοσης 2D και 3D Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, επεξεργαστών Τεχνητής Νοημοσύνης και Ελεγκτών Οθόνης (Display Processors/ Controllers) για την αγορά του Internet of Things (IoT), των wearables (φορέσιμες συσκευές), των οικιακών συσκευών και των οθονών βιομηχανικού αυτοματισμού. Επίσης, η εταιρεία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό Machine Learning Accelerators για την αγορά της τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence).
Τον τελευταίο χρόνο, η Think Silicon έχει μετασχηματιστεί από start-up σε μέλος πολυεθνικής εταιρείας μέσω της ενσωμάτωσής της στoν οργανισμό της Applied Materials και της επένδυσης που ακολούθησε την εξαγορά. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα (HQ) και έχει παραρτήματα στην Αθήνα (DC), στο Τορόντο, (HQ North America), στο Όστιν, Τέξας (Sales office), στην Κολωνία, Γερμανία (Sales office), και στο Ταϊπέι, Ταϊβάν (Sales office) εξυπηρετώντας πελάτες σε όλο τον κόσμο.