Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές από ποτέ με τον αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία πολλές φορές να είναι δυσβάστακτος.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της επίθεσης ransomware στην αμερικανική Colonial Pipeline που δημιούργησε προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων ολόκληρης της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον είναι ότι όταν ο επικεφαλής της Colonial Pipeline ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας της Γερουσίας, αν ο αγωγός μεταφοράς καυσίμων θα μπορούσε να λειτουργήσει χειροκίνητα.

Στην απάντησή του ο Joseph Blount παραδέχθηκε ότι πολλοί άνθρωποι που μπορούσαν να εκτελέσουν μία τέτοια διαδικασία χειροκίνητης λειτουργίας του αγωγού «είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί» για να συμπληρώσει ότι «ευτυχώς διατηρούμε ακόμη ένα τελευταίο τμήμα της συγκεκριμένης γενιάς».

Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών πολλές φορές παραγκωνίζονται, σε αντίθεση με τους νεότερους εργαζόμενους που διαθέτουν περισσότερες «μοντέρνες» ικανότητες. Βέβαια, όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες επιθέσεις τύπου ransomware, οι ψηφιακές «διακρίσεις» έχουν αφήσει αρκετές εταιρείες εκτεθειμένες.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι ξεκίνησαν την καριέρα τους πριν τη μαζική εισαγωγή των υπολογιστών στους χώρους εργασίας. Αναγνωρίζοντας την υποτιμημένη εμπειρία τους σε χειροκίνητες λειτουργίες, οι οικονομίες θα ήταν καλύτερα εξοπλισμένες για να αντέχουν κυβερνοεπιθέσεις αλλά και φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς ή πλημμύρες.

Μόλις μία γενιά πριν εργοστάσια, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, νοσοκομεία, γραφεία, αεροδρόμια και σιδηρόδρομοι λειτουργούσαν με τη χρήση πιο «ανθεκτικών» μέσων. Η αξία των εργαζομένων «παλαιάς κοπής» φάνηκε μόλις δύο χρόνια πριν με τη νορβηγική εταιρεία Norsk Hydro, που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταλλευμάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως και στην περίπτωση της Colonial Pipeline, η Norsk Hydro έλαβε το εκβιαστικό μήνυμα με σειρά απαιτήσεων, αλλά αντί να σταματήσει αναγκαστικά τη λειτουργία της επιστράτευσε τους παλαίμαχους. Μία ομάδα βετεράνων εργαζομένων άλλαξαν τα συστήματα σε κατάσταση χειροκίνητης λειτουργίας δίνοντας ουσιαστικά διέξοδο στην εταιρεία. «Χωρίς αυτούς, η παραγωγή μας θα είχε τερματιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Norsk Hydro στους Financial Times. «Γνώριζαν διαδικασίες που ίσχυαν 20 χρόνια πριν αλλά όχι πια, ευτυχώς κάποιοι εργάζονταν ακόμα μαζί μας ενώ άλλοι επέστρεψαν ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί για να βοηθήσουν».

Η αεροπορία είναι ένας από τους λίγους κλάδους που διατηρήθηκε ζωντανή η ικανότητα χειροκίνητων διαδικασιών. Όλοι οι πιλότοι έχουν την ικανότητα να πετάξουν χειροκίνητα ακριβώς επειδή προηγμένα συστήματα, όπως το σύστημα GPS, μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας. Για τον ίδιο λόγο το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εκπαιδεύει το προσωπικό του (ξανά) στην πλοήγηση με γνώμονα τις θέσεις των άστρων στον ουρανό. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο σχέδια για μία «εφεδρεία πολιτών» με ειδικούς σε κάθε τομέα δραστηριότητας οι οποίοι θα μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση κρίσης.

Με δεδομένη την αυξανόμενη συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων πολλές εταιρείες αναπόφευκτα θα δουν την αξία του να έχουν την επιλογή της μετάπτωσης σε χειροκίνητη λειτουργία. Οι βετεράνοι εργαζόμενοι υπάρχουν και ίσως κρύβονται σε κοινή θέα. Αποστολή των επιχειρήσεων είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι «υψηλής αξίας» αναγνωρίζονται για αυτό που είναι και ότι οι ικανότητές τους θα μεταφερθούν στη νέα γενιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανία: Πανεπιστήμια και συνδικάτα αποχωρούν από την πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»
Τεχνολογία |

Πανεπιστήμια και συνδικάτα ρίχνουν «άκυρο» στην πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»

Μαζικές είναι οι αποχωρήσεις πανεπιστημίων και συνδικάτων στη Γερμανία από την πλατφόρμα «X», η οποία χαρακτηρίζεται ως φόρουμ που διαδίδει ακροδεξιές ιδέες