Με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κορυφώθηκαν οι εργασίες της 25ης Γενικής Συνέλευσης του IOTA (Intra-European Organisation of Tax Administrations), που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, υπό την Προεδρία του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός του κ. Πιτσιλή, ο Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ, Pascal Saint-Amans και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων (DG TAXUD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς.
Η συζήτηση, που συντονίστηκε από τον Victor Van Kommer, Διευθυντή Φορολογικών Υπηρεσιών του International Bureau of Fiscal Documentation, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα, που απασχολούν τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και τις φορολογικές διοικήσεις πανευρωπαϊκά, τόσο σε σχέση με την πορεία της οικονομίας κατά την διάρκεια και μετά την πανδημία όσο και με τα βήματα ψηφιοποίησης για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των οργανισμών και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά από τους ομιλητές για την πολύ πρόσφατη ιστορική συμφωνία που επετεύχθη από 130 χώρες του ΟΟΣΑ/G20, για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που αναδεικνύονται από την ψηφιοποίηση της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της «νέας αρχιτεκτονικής» στο διεθνές φορολογικό σύστημα, η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ διεθνών οργανισμών και φορολογικών διοικήσεων, αναδεικνύεται ως ύψιστης σημασίας. Οι δυνατότητες που δίνονται μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, καταγράφουν ακριβέστερα την πραγματικότητα, αποτυπώνουν τάσεις και ταυτόχρονα βοηθούν στον σχεδιασμό καλύτερων και δικαιότερων πρακτικών.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όπως η εφαρμογή myDATA, όπου έγινε εμφανής πλέον η χρησιμότητα όχι μόνο για τη φορολογική διοίκηση, αλλά κυρίως για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και φυσικά των πολιτών.
Θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της ψηφιοποίησης του οργανισμού, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Η κρίση της πανδημίας επιτάχυνε τους ρυθμούς μας. Μας ανάγκασε να γίνουμε ταχύτεροι και περισσότερο δημιουργικοί. Ταυτόχρονα κατέδειξε πόσο σημαντικό είναι τα ψηφιακά δεδομένα να αξιοποιούνται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων».
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό
Θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «φορολογικό διαζύγιο» - Οι προθεσμίες
Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους. Οι παγίδες που κρύβει το «φορολογικό διαζύγιο»
Γνωστή αλυσίδα εστίασης και νυχτερινά κέντρα... ξέχασαν να διασυνδέσουν POS με ταμειακές
Η ΑΑΔΕ έχει σχεδιάζει στοχευμένες ελεγκτικές δράσεις ευρείας κλίμακας σε όλη τη χώρα
Με ποιες προϋποθέσεις θα καταργηθούν τα τεκμήρια
Τα τεκμήρια και ο ρόλος του My Data - Από πότε θα γίνει υποχρεωτική η έκδοση παραστατικών μέσω παρόχου
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις - Ποιοι θα είναι κερδισμένοι
Ποιες είναι οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις που υλοποιούνται από εφέτος - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Ισχνή η απασχόληση στους δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας [γράφημα]
Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Πιτσιλής στον ΟΟΣΑ: Οι 5 παρεμβάσεις ΑΑΔΕ για μείωση του κενού ΦΠΑ
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στα έργα, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος διαρκούς παρακολούθησης των συναλλαγών
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Χαμηλές πτήσεις στις αιτήσεις για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατημένα
Συνολικά 4.500 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην πλατφόρμα αλλά μόνο για 100 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή