Σε άρθρο της με τίτλο «Σκλάβοι» της εφορίας οι Έλληνες: Δουλεύουμε 179 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές», που δημοσιεύθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στον “in.gr» η συνάδελφος Μαρία Βουργάνα παρουσίασε τις σημαντικότερες διαπιστώσεις αποκαλυπτικής, όπως πάντα, έρευνας του «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) στο πλαίσιο της εκπληκτικής σειράς «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», η οποία στηρίζεται σε άρτια επεξεργασία στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Από τη νέα έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος Έλληνας εργάζεται 75 ημέρες για να πληρώσει τους έμμεσους φόρους, 60 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές, 43 ημέρες για τους άμεσους φόρου και μία ημέρα για τους φόρους κεφαλαίου.
Και θυμήθηκα ότι την ίδια διαπίστωση είχε κάνει ίδια έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» και το 2019, δηλαδή για τέταρτη τότε συνεχόμενη χρονιά. Και η έρευνα αυτή διαπίστωνε ότι και τότε οι Έλληνες δούλευαν το μισό του έτους (180 ημέρες) για το κράτος.
Τότε θυμήθηκα κι ένα εκπληκτικό, όπως όλα, σκίτσο του μεγάλου συναδέλφου μου, αγαπητού φίλου και συνεργάτη Κώστα Μητρόπουλου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» και αναδημοσιεύθηκε στη συνέχεια στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στις 7 Δεκεμβρίου του 1989. Θυμήθηκα ότι κι αυτό το σκίτσο ήταν ένα από τα πολλά που εμπνεόταν ο Κώστας Μητρόπουλος μετά τις συζητήσεις (που ήταν συχνές) γύρω από την τότε οικονομική επικαιρότητα (η οποία παραμένει ίδια μολονότι πέρασαν 32 χρόνια!)
Θυμήθηκα ότι τότε τού είπα ότι ο καθηγητής, ακαδημαϊκός και επί πολλά χρόνια διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (ακόμα δεν είχε γίνει πρωθυπουργός της Οικουμενικής Κυβέρνησης) Ξενοφών Ζολώτας σε μια συζήτηση μαζί του μού επεσήμανε ότι κι αν ακόμα δούλευαν όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι τζάμπα επί ένα χρόνο, και πάλι κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα εξακολουθούσε να επιβαρύνεται από το δημόσιο χρέος με 341.000 δραχμές ή 1.000 ευρώ! Τότε το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 7.621 δισ. δραχμές ή 21,5 δισ. ευρώ, το οποίο επιβάρυνε 3.675.000 νοικοκυριά, με συνολικό (δηλωθέν) εισόδημα 5.500 δισ. δραχμών. Κι αν, λοιπόν, όλο αυτό το εισόδημα το πρόσφεραν τότε τα νοικοκυριά με εργαζόμενους μισθωτούς για μείωση του χρέους, τότε και πάλι θα επιβαρυνόταν το καθένα με περίπου 400.000 δραχμές ή περίπου με 1.000 ευρώ!!!
Σήμερα, το 2021, ύστερα από… 32 ακριβώς χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί (εννοείται ότι θα αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα!) σε 343,2 δισ. ευρώ ή 43.000 ευρώ σε κάθε Έλληνα φορολογούμενο που υποβάλλει φορολογική δήλωση με συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα περίπου 80 δισ. ευρώ. Το ίδιο περίπου ποσό αντιστοιχεί και σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό! Αυτό σημαίνει ότι για να ξεπλήρωνε αυτό το κατά κεφαλήν χρέος θα έπρεπε ο Έλληνας εργαζόμενος να δουλεύει… τζάμπα… 4,5 χρόνια! Επειδή όμως το μισό από το εισόδημα αυτό το παίρνει κάθε χρόνο το κράτος, για να το ξεπλήρωνε θα έπρεπε να δουλεύει τζάμπα και για να ξεπληρώσει το χρέος επί… εννιά χρόνια!!!
Έτσι, δικαιώνεται για μιαν ακόμα φορά και επί… 32 χρόνια η σαρκαστική «απάντηση» του Κώστα Μητρόπουλου στο σκίτσο του γιατί ο « Έλληνας δεν δουλεύει ούτε με… μισθό»! Διότι δουλεύει απλώς τζάμπα, αφού τα δίνει στο κράτος πάντα για το … «καλό μας» τάχα… Και χωρίς αγώγι δεν ξυπνάει ο … αγωγιάτης, όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός…
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου