Hπανδημική κρίση αποτέλεσε μια οριζόντια πρόκληση για όλους: κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι δύο κυριότερες απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρόκληση αυτή ήταν αφενός το γιγαντιαίο project του ευρωπαϊκού εμβολιασμού και αφετέρου το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την οιαδήποτε πρότερη ευρωπαϊκή εμπειρία σε επίπεδο πόρων. Η μοναδικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης έγκειται σε τρία επίπεδα.
Καταρχάς, το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα μέχρι το 2026, δεύτερον, λόγω του στοχευμένου χαρακτήρα τους οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις. Επιπρόσθετα, το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιχειρήσει να συνδυάσει τη μακροοικονομική σταθερότητα, η οποία είναι απαραίτητη λόγω της πανδημίας, με την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία παραμένει μόνιμος στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής (π.χ. Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ.λπ.).
Το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις ύψους 32 δισ. ευρώ, που αναμένεται να κινητοποιήσουν πόρους ύψους 57 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί, σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το παραγωγικό κενό της τάξης του 12,3% για το 2020. Τα επενδυτικά προγράμματα και οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να κατανεμηθούν σε τέσσερις τομείς παρέμβασης: πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση-δεξιότητες και κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.
Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δράσεις ΜμΕ διατρέχουν όλους τους τομείς παρέμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, με πέντε από τους άξονες να είναι στενά συνδεδεμένοι με τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Κάποιες από τις δράσεις, όπως η συγκρότηση της νομικής μορφής των Αστικών Επιχειρηματικών Συμπράξεων, θεωρούνται εμβληματικές για την προώθηση της συνεργασίας των μικρών και micro επιχειρήσεων, ενώ άλλες είναι κρίσιμες για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας.
Αρκετές από τις δράσεις που αναμένεται να «τρέξουν» την επόμενη περίοδο, όπως ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων» (ύψους 375 εκατ. ευρώ), το «Eξοικονoμώ επιχειρώντας» (ύψους 450 εκατ. ευρώ) αλλά και οι μεταρρυθμίσεις τόσο για την καταπολέμηση του παραεμπορίου όσο και για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, είχαν προταθεί από την ΕΣΕΕ κατά τη φάση της διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου και αναμένεται να είναι υποστηρικτικές για την ελληνική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Αναμφίβολα, το αποτύπωμα των ΜμΕ, αλλά και του εμπορίου, στο Εθνικό Σχέδιο θα μπορούσε να είναι εντονότερο. Τόσο στο επίπεδο του ψηφιακού όσο και του πράσινου μετασχηματισμού οι πόροι θα έπρεπε να είναι υψηλότεροι, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ΜμΕ κατά τη διάρκεια της διττής κρίσης του 2008 και της πανδημίας. Το ελληνικό εμπόριο, που πέρασε διά πυρός και σιδήρου δείχνοντας υψηλή προσαρμοστικότητα και αντοχή εν μέσω της πανδημίας, είναι έτοιμο να συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Θα απαιτηθεί όμως η επικαιροποιημένη και στοχευμένη υποστήριξή του από τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ, για να αντιμετωπιστούν οι νέου τύπου προκλήσεις που αναδύονται για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, στη μετά COVID εποχή.
Ο κ. Γιώργος Καρανίκας είναι πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.