Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με την εξέλιξη του ιού, δείχνουν να επηρεάζουν και την πορεία της οικονομίας. Σε τι βαθμό, δεν είναι ακόμα σαφές. Ορισμένες προβλέψεις, όπως αυτή της Τρίτης του ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα του αναμενόμενου. Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της τρέχουσας χρονιάς θα κινηθεί στην περιοχή του 5-5,5%, μιάμιση μονάδα υψηλότερα από τον Απρίλιο και δύο περίπου μονάδες από την υφιστάμενη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (3,6%). Αντίθετα, η αρνητική πορεία του χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες δείχνει να μην συμμερίζεται αυτή την πρόβλεψη. Η εγχώρια αγορά εμφανίζει εικόνα υποτονικότητας και καχεξίας, σαν να προεξοφλεί μια μικρή «περιπέτεια».
Το σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ξανά. Ισως όχι όμως απαραίτητα προς το χειρότερο. Ισως η άποψη του ΙΟΒΕ και του διευθυντή του Νίκου Βέττα να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από τη δυσοίωνη των επενδυτών στο χρηματιστήριο.
Υπάρχει μια άποψη, που αποκτά πολλούς οπαδούς, που λέει ότι το στέλεχος «Δέλτα» επισπεύδει τη δημιουργία τείχους ανοσίας από τον ιό. Αφενός γιατί οδηγεί στο επαναλανσάρισμα και την προώθηση της εμβολιαστικής διαδικασίας και αφετέρου με την υπερμεταδοτικότητα που λέγεται ότι έχει προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων σε ανθρώπους που αφού νοσήσουν αποκτούν αντισώματα του ιού. Η άποψη αυτή παραγνωρίζει ότι πολλοί από τους ανεμβολίαστους ενδεχομένως θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία και θα πιεστεί εκ νέου το σύστημα υγείας. Ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο μειώνεται υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος, να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων πολιτών έως το τέλος του καλοκαιριού. Μαζί με όσους έχουν αντισώματα μέσω των επιμολύνσεων, ενδεχομένως το ποσοστό όσων θα έχουν ανοσία στις αρχές φθινοπώρου να ξεπερνάει το 70% επί του συνόλου του πληθυσμού. Μια ιδιότυπη ανοσία αγέλης μαζί με τον σημαντικό αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο ασφαλή περίοδο. Συνακόλουθα και σε ένα καλύτερο οικονομικά τέλος της χρονιάς.
Αυτό το μάλλον ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται ότι είναι και το βασικό – καλό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο – σενάριο για την ελληνική οικονομία, που αφήνει πίσω της τα μέτρα διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φαίνεται ότι το έχει πάρει απόφαση πως η χώρα θα παραμείνει στη φάση της ανάκαμψης που έχει μπει το τελευταίο δίμηνο. Το είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ότι άλλα επιδόματα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Μένει να το πάρουν απόφαση και οι πολίτες. Να καταλάβουν ότι νέα καραντίνα, άρα και νέα μέτρα στήριξης δεν θα υπάρξουν.
Αν δεχτούμε ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι, τι «πελάτες» μπορεί να έχει. Αν θα έρθει δηλαδή ο εκτιμώμενος αριθμός τουριστών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τη βρετανική καραντίνα, ο φετινός Ιούνιος ήταν καλύτερος από τον περυσινό Ιούλιο. Αν μετά το άνοιγμα από Βρετανία και Γερμανία (τις δύο μεγαλύτερες αγορές) η επίδοση συνεχίζει να είναι καλύτερη των περυσινών μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη μεγάλη διαφορά φέτος μπορεί να την κάνουν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Για αυτό και είναι σημαντικό να μας βρει με ανοικτή οικονομία το φθινόπωρο. Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο του ΙΟΒΕ και όχι το απαισιόδοξο των επενδυτών του χρηματιστηρίου…
Latest News
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση
Η αγορά ενός σπιτιού
Καλό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια πολλά ευρωπαϊκά, αλλά αφορά λίγους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες
Πόσο ισχυρός θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τη θεαματική νίκη του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τα χέρια του τόσο ελεύθερα όσο νομίζει για να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ με τη σοκολάτα
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν
Οικονομίες του ήλιου
Οι απαισιόδοξοι, φοβούνται τα χειρότερα
Οποιοσδήποτε εκτός από…
Η λογική του μικρότερου κακού συνήθως δεν λειτουργεί στην πολιτική
Η νέα αμερικανική πραγματικότητα
Οι αγορές και οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να παίρνουν τοις μετρητοίς όσα λένε οι πολιτικοί