Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με την εξέλιξη του ιού, δείχνουν να επηρεάζουν και την πορεία της οικονομίας. Σε τι βαθμό, δεν είναι ακόμα σαφές. Ορισμένες προβλέψεις, όπως αυτή της Τρίτης του ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα του αναμενόμενου. Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της τρέχουσας χρονιάς θα κινηθεί στην περιοχή του 5-5,5%, μιάμιση μονάδα υψηλότερα από τον Απρίλιο και δύο περίπου μονάδες από την υφιστάμενη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (3,6%). Αντίθετα, η αρνητική πορεία του χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες δείχνει να μην συμμερίζεται αυτή την πρόβλεψη. Η εγχώρια αγορά εμφανίζει εικόνα υποτονικότητας και καχεξίας, σαν να προεξοφλεί μια μικρή «περιπέτεια».
Το σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ξανά. Ισως όχι όμως απαραίτητα προς το χειρότερο. Ισως η άποψη του ΙΟΒΕ και του διευθυντή του Νίκου Βέττα να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από τη δυσοίωνη των επενδυτών στο χρηματιστήριο.
Υπάρχει μια άποψη, που αποκτά πολλούς οπαδούς, που λέει ότι το στέλεχος «Δέλτα» επισπεύδει τη δημιουργία τείχους ανοσίας από τον ιό. Αφενός γιατί οδηγεί στο επαναλανσάρισμα και την προώθηση της εμβολιαστικής διαδικασίας και αφετέρου με την υπερμεταδοτικότητα που λέγεται ότι έχει προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων σε ανθρώπους που αφού νοσήσουν αποκτούν αντισώματα του ιού. Η άποψη αυτή παραγνωρίζει ότι πολλοί από τους ανεμβολίαστους ενδεχομένως θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία και θα πιεστεί εκ νέου το σύστημα υγείας. Ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο μειώνεται υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος, να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων πολιτών έως το τέλος του καλοκαιριού. Μαζί με όσους έχουν αντισώματα μέσω των επιμολύνσεων, ενδεχομένως το ποσοστό όσων θα έχουν ανοσία στις αρχές φθινοπώρου να ξεπερνάει το 70% επί του συνόλου του πληθυσμού. Μια ιδιότυπη ανοσία αγέλης μαζί με τον σημαντικό αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο ασφαλή περίοδο. Συνακόλουθα και σε ένα καλύτερο οικονομικά τέλος της χρονιάς.
Αυτό το μάλλον ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται ότι είναι και το βασικό – καλό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο – σενάριο για την ελληνική οικονομία, που αφήνει πίσω της τα μέτρα διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φαίνεται ότι το έχει πάρει απόφαση πως η χώρα θα παραμείνει στη φάση της ανάκαμψης που έχει μπει το τελευταίο δίμηνο. Το είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ότι άλλα επιδόματα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Μένει να το πάρουν απόφαση και οι πολίτες. Να καταλάβουν ότι νέα καραντίνα, άρα και νέα μέτρα στήριξης δεν θα υπάρξουν.
Αν δεχτούμε ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι, τι «πελάτες» μπορεί να έχει. Αν θα έρθει δηλαδή ο εκτιμώμενος αριθμός τουριστών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τη βρετανική καραντίνα, ο φετινός Ιούνιος ήταν καλύτερος από τον περυσινό Ιούλιο. Αν μετά το άνοιγμα από Βρετανία και Γερμανία (τις δύο μεγαλύτερες αγορές) η επίδοση συνεχίζει να είναι καλύτερη των περυσινών μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη μεγάλη διαφορά φέτος μπορεί να την κάνουν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Για αυτό και είναι σημαντικό να μας βρει με ανοικτή οικονομία το φθινόπωρο. Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο του ΙΟΒΕ και όχι το απαισιόδοξο των επενδυτών του χρηματιστηρίου…
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου