Η αγωγή την οποία κατέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των τριών Big Tech – Facebook (και Instagram), Twitter και Alphabet (ως μητρικής της You Tube) – και των επικεφαλής τους αποτελεί το νέο επεισόδιο στον πόλεμο που έχει ανοίξει μαζί τους. Έναν πόλεμο ο οποίος, αντιθέτως με όσα πιστεύουν αρκετοί, δεν ξεκίνησε με τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου και την εισβολή στο Καπιτώλιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τις πλατφόρμες τους, αλλά αρκετά νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2020, όταν ο Τραμπ βρισκόταν ακόμη στον Λευκό Οίκο, είχε υπογράψει διάταγμα με στόχο την «πρόληψη της διαδικτυακής λογοκρισίας», επιχειρώντας να καταστήσει νομικά υπόλογες τις παραπάνω εταιρείες. Η άποψή του, άλλωστε, είναι γνωστή και την έχει διατυπώσει επανειλημμένως: «Οι Big Tech είναι εκτός ελέγχου» και ότι τον έχουν θέσει στο στόχαστρό τους για πολιτικούς λόγους.
Μικρές πιθανότητες, μεγάλο διακύβευμα
Η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες που έχει η αγωγή η οποία κατατέθηκε να γίνει δεκτή και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των παραπάνω γιγάντων – Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Τζακ Ντόρσεϊ και Σούνταρ Πιτσάι – να βρεθούν στο εδώλιο, είναι εξαιρετικά μικρή. Για του λόγου το αληθές, κορυφαίοι νομικοί των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την κίνηση Τραμπ ως «αδικαιολόγητα επιπόλαιη», τονίζοντας ότι υπάρχουν δεδικασμένα που καθορίζουν ότι οι Big Tech μπορούν να λειτουργούν τις πλατφόρμες τους όπως οι ίδιες πιστεύουν καλύτερο.
Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς εκτός από την αντιπάθεια που τρέφουν πολλοί για τον Τραμπ, η ανησυχία για την ισχύ που συγκεντρώνουν στα χέρια τους οι «γίγαντες» του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεγαλώνει διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλοί ξένοι ηγέτες είχαν σπεύσει να λάβουν θέση εξαρχής – όπως η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επέκρινε το «μαύρο» στον Τραμπ (αν και από τότε η Γερμανίδα καγκελάριος έχει μάλλον σιωπήσει…).
Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των παραπάνω ομίλων είχαν επικαλεστεί τις εμπρηστικές αναρτήσεις του τέως προέδρου, αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν τον Νοέμβριο του 2020 (το οποίο δεν αναγνωρίζει) προκειμένου να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας των λογαριασμών του. Αναστολή η οποία, αν και αρχικά είχε προσωρινά χαρακτηριστικά, έγινε γρήγορα μόνιμη – ενδεικτικά, η Facebook την έχει επεκτείνει ως τις αρχές του 2023, αναφέροντας ότι θα επανεξετάσει τότε την απόφασή της.
Ο ίδιος ο Τραμπ επικαλείται την «άσκηση του κατοχυρωμένου συνταγματικά δικαιώματός του στην ελεύθερη έκφραση», ενώ ισχυρίζεται πως έχει στο πλευρό του την κοινή γνώμη στη συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, δηλώνει διατεθειμένος να καταστήσει τον αποκλεισμό του κεντρικό ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 – ενώ δεν χάνει την ευκαιρία για να ζητήσει νέες «χορηγίες» από τους πιστούς του.
Όλα αυτά δε συμβαίνουν σε μία στιγμή που σφίγγει ο κλοιός γύρω από το επιχειρηματικό δημιούργημά του, που του διασφαλίζει άπλετη χρηματοδότηση και πρόσβαση σε πιστώσεις και μπίζνες.
Ο τραμπισμός δεν έχει περιοριστεί
Οφείλουμε να διαπιστώσουμε, πάντως, ότι ο αποκλεισμός του Τραμπ από τις πλατφόρμες που αποτελούσαν το βασικό μέσο επικοινωνίας του με τους Αμερικανούς – ήταν από τους καλύτερους πελάτες τους – δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που ενδεχομένως επεδίωκαν κάποιοι. Οι απόψεις του εξακολουθούν να συγκροτούν ένα μαζικό και ισχυρό ρεύμα στην αμερικανική κοινωνία, οι εκατομμύρια ορκισμένοι οπαδοί του δηλώνουν εξίσου αποφασισμένοι με πριν, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει υπό τον έλεγχό του.
Τίθεται, έτσι, ένα αντικειμενικό ερώτημα – που φυσικά δεν είναι σημερινό: Μπορούν οι απαγορεύσεις, οι αποκλεισμοί και η καταστολή να περιορίσουν και να αλλάξουν τις κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις; Κι ακόμη: Μέχρι πού φτάνει η δικαιοδοσία των Big Tech και η ελευθερία των χρηστών τους, εάν δεχτούμε ότι το Διαδίκτυο και η χρήση του αποτελούν ένα κοινωνικό αγαθό και μάλιστα με ζωτική σημασία την εποχή της επικοινωνίας;
Latest News
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social