Το δρόμο για την εγκατάσταση και λειτουργία μικρών φωτοβολταϊκών έως 400 kW στην Κρήτη, ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση.

Όπως ανήγγειλε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας από το 5ο Ενεργειακό Συνέδριο της Κρήτης με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων και αναμένεται να κατατεθεί εκτός απροόπτου αύριο στη Βουλή, θα δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος για μικρά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 140 MW. Αφορούν σε πάρκα ισχύος έως 400 kW τα οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς να συμμετέχουν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η διάταξη θα αφορά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 100 MW και άλλα 40 MW για αυτοπαραγωγή (net metering).

Οι αιτήσεις των ηλεκτροπαραγωγών θα υποβάλλονται για αυτά τα μικρά έργα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα οφέλη της ολοκλήρωσης των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τη μικρή με την Πελοπόννησο που τέθηκε σε λειτουργία το περασμένο Σάββατο και τη μεγάλη με την Αττική που θα ολοκληρωθεί το 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τη μεγάλη διασύνδεση θα περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων 435.000 τόνων και θα εξοικονομηθούν 24 εκ. ευρώ για το σύστημα ηλεκτρισμού. Επίσης με την ηλέκτριση του καλωδίου Κρήτης – Αττικής θα δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη ΑΠΕ έως 2,5 GW στο νησί.

Στη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Κρήτη περιλαμβάνονται και έργα 200 εκ. για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου