
Στο διάστημα Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021 τα ελληνικά online φαρμακεία βρέθηκαν στην 9η θέση σε σύνολο 96 χωρών σε ότι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με έρευνα της Convert Group.
Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι επισκέψεις στα online φαρμακεία παγκοσμίως άγγιξαν τις 2,7 δισ. σε ένα σύνολο 96 χωρών, με την παγκόσμια αύξηση να φτάνει το 43% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η Ελλάδα επίσης ξεχωρίζει στο ότι είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες (Ελλάδα, Αλγερία, Κύπρος, Μαρόκο και Τουρκία) από τις 96 που μελετήθηκαν όπου οι κάτοικοι της δεν μπορούν να αγοράσουν ΜΗΣΥΦΑ online, γεγονός που, όπως σημειώνει η Convert Group, «δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία των Ελλήνων καταναλωτών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».
«Η Ελλάδα και η Κύπρος, μη επιτρέποντας την online αγορά ΜΗΣΥΦΑ, αποτελούν τις μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση ΜΗΣΥΦΑ από τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου» αναφέρει.
Συνολικά 47 από τις 96 χώρες της έρευνας επιτρέπουν ήδη την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Rx) στο online περιβάλλον.
«Η διείσδυση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μαζί με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών παράδοσης στο «τελευταίο μίλι» (κούριερ) αποτελούν επιταχυντές στο διεθνές περιβάλλον για την ψηφιοποίηση της προμήθειας φαρμάκων από τους ασθενείς και τους καταναλωτές, εύκολα, γρήγορα και με την μέγιστη ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι πολλές χώρες που ήταν αρνητικές στη πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων οnline, άλλαξαν στάση λόγω της πανδημίας. Ακόμα και στην Ρωσία, όπου το θέμα ήταν σε διαβούλευση για χρόνια, η Ρωσική Δούμα ψήφισε με διαδικασίες εξπρές ολίγων ημερών υπέρ της οnline πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τον Απρίλιο του 2020, εξαιρώντας τις ψυχοτρόπες ουσίες και τα νόμιμα ναρκωτικά» σημειώνει η Convert Group.
Παρ’ όλο που οι Έλληνες καταναλωτές περιορίζονται σε online αγορές καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής, βρεφικών και προϊόντων υγιεινής από τα οnline φαρμακεία, η δημοφιλία του ηλεκτρονικού καναλιού είναι αξιοσημείωτη στην Ελλάδα.
Το 2020 πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 8 οnline επισκέψεις ανά Έλληνα κάτοικο σε κάποιο οnline φαρμακείο. Πρωταθλήτρια χώρα στις online επισκέψεις είναι η Σουηδία με 18 επισκέψεις/κάτοικο ενώ η Αγγλία έχει 10, το Βέλγιο έχει 7 και οι ΗΠΑ έχουν 6 οnline επισκέψεις /κάτοικο για το 2020.
Τα δεδομένα επισκεψιμότητας που χρησιμοποιήθηκαν αφορούν ένα πλήθος 3.478 φαρμακείων από 96 χώρες.


Latest News

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς