
Στη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist. Επίσης, τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία σπάνια οικονομική συγκυρία, η οποία παρουσιάζεται μόνο κάθε 20 χρόνια και για να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σύνεση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι μετά τις «τιτλοποιήσεις», τα «παλαιά» NPEs θα υποχωρήσουν κάτω από τα 12 δισ. Ευρώ συνολικά, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται περίπου στο 8%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη πρόοδο. Παράλληλα επισήμανε ότι οι δανειολήπτες με δυσκολίες πληρωμής που σχετίζονται με τον covid-19, θα αντιστοιχούν σε ποσοστό λιγότερο από το 20% των δανείων που εισήλθαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής υπογράμμισε γενικότερα ότι ο ρόλος των τραπεζών θα είναι πολύ σημαντικός στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει η επιχειρηματική δομή της οικονομίας, να δημιουργηθούν πιο δυναμικές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς, θα έχουν τη σημαντική ευθύνη να κατευθύνουν κεφάλαια προς τους πιο παραγωγικούς τομείς και ταυτόχρονα να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές στους πελάτες τους.
Επίσης θα πρέπει να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις πιο βιώσιμες και δυναμικές μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές να επενδύσουν στην παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη.
Το ερώτημα είναι πώς η πιστωτική επέκταση μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να χρηματοδοτήσει μία βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας. Ένας παράγοντας που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού είναι οι επενδύσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Μυλωνάς, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα διαμορφώνονται μόλις στο 11% του ΑΕΠ και για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα μία βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστούν. Αυτό σημαίνει μία μέση ετήσια αύξηση της τάξης των 15 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
Από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία είναι «τραπεζοκεντρική», υπογράμμισε στη συνέχεια, οι τράπεζες θα παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν στην προσπάθειά τους, εάν δεν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα. Πολιτικές για παράδειγμα που θα οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους «κανόνες του παιχνιδιού», ή πολιτικές όπως η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά.
Παράλληλα, η εφαρμογή μέτρων που θα παρέχουν κίνητρα συγχώνευσης στις μικρές επιχειρήσεις, όπως η απευθείας πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούν να αποτελέσουν το προσδοκώμενο κέρδος που θα κινητοποιήσει τις μικρές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν παραγωγικότερες και πιο συνεπείς φορολογικά. Είναι θετικό, κατέληξε ο κ. Μυλωνάς, ότι πολλές από αυτές τις πολιτικές αποτελούν ήδη μέρος του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος


Latest News

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς