Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού στον Καναδά, είναι πιθανό να έχουν πεθάνει από το ρεκόρ θερμοκρασιών της περασμένης εβδομάδας, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας την ευπάθεια των οικοσυστημάτων που δεν είναι συνηθισμένα σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ο «θερμικός θόλος» που δημιουργήθηκε πάνω από τον δυτικό Καναδά και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ για πέντε ημέρες, ανέβασε τη θερμοκρασία σε περιοχές κατά μήκος της ακτής πάνω και από τους 40ο C, καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ και καταστρέφοντας οικοσυστήματα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αφόρητη ζέστη πιστεύεται ότι οδήγησε στον θάνατο έως και 500 άτομα στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας και «πυροδότησαν» εκατοντάδες πυρκαγιές που κατακαίνε παρθένα δάση ακόμα σήμερα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Αντίκτυπος στη θαλάσσια ζωή

Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι ο πρωτοφανής καύσωνας είχε επίσης καταστροφικό αντίκτυπο στη θαλάσσια ζωή.

Ο Κρίστοφερ Χάρλεϊ, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, εκτίμησε ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα μπορεί να έχουν πεθάνει από την ασυνήθιστη ζέστη.

Ένας περίπατος κατά μήκος μιας παραλίας στην περιοχή του Βανκούβερ επιβεβαίωσε το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τον καύσωνα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η ακτή ήταν γεμάτη από αμέτρητα κενά κελύφη μυδιών και απλά δεν μπορούσες να αποφύγεις να πατήσεις πάνω στα νεκρά ζώα καθώς περπατούσες», είπε.

Στην παραλία αλλά και στα νερά της ακτής κείτονταν ή επέπλεαν αμέτρητα σαλιγκάρια, αστερίες και μύδια. «Ήταν μια δυνατή, σπαρακτική εμπειρία», είπε.

Ενώ ο αέρας γύρω από το Βανκούβερ έδειχνε θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, ο Xάρλεϊ και ένας φοιτητής του χρησιμοποίησαν υπέρυθρες κάμερες για να καταγράψουν θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου κατά μήκος της βραχώδους ακτής.

«Ήταν τόση ζέστη όταν βρισκόμουν έξω με έναν φοιτητή για να συλλέξουμε δεδομένα, ώστε αντέξαμε για λίγο και μετά φύγαμε για να βρούμε σκιά και φάγαμε κατεψυγμένα σταφύλια», δήλωσε ο Χάρλεϊ. «Αλλά φυσικά, τα μύδια, οι αστερίες και τα μύδια δεν έχουν αυτήν την επιλογή», πρόσθεσε με νόημα.

Θα επηρεαστεί η ποιότητα του νερού

Ο μαζικός θάνατος των οστρακοειδών θα επηρεάσει προσωρινά την ποιότητα του νερού, επειδή τα μύδια και τα όστρακα συμβάλλουν στο φιλτράρισμα της θάλασσας, δήλωσε ο Harley, τονίζοντας ότι η θαλάσσια ζωή έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα.

Ενώ τα μύδια μπορούν να αναγεννηθούν μέσα σε μία περίοδο δύο ετών, οι αστερίες και τα μαλάκια ζουν για δεκαετίες και αναπαράγονται πιο αργά, οπότε η ανάκαμψή τους πιθανότατα θα αργήσει περισσότερο.

Ο Χάρλεϊ έλαβε επίσης αναφορές από συναδέλφους τους για νεκρές θαλάσσιες ανεμώνες, ψάρια και στρείδια.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η επαρχία πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, που θέλει τα ξαφνικά και παρατεταμένα κύματα θερμότητας να είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα, στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον νοτιοδυτικό Καναδά αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα νέο κύμα ζέστης.

«Πολλά είδη δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τον ρυθμό της αλλαγής. Τα οικοσυστήματα πρόκειται να αλλάξουν με τρόπους που είναι πραγματικά δύσκολο να προβλεφθούν» κατέληξε ο Χάρλεϊ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green