Ασταμάτητες οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται για ακόμη ένα τρίμηνο, πορεία που ακολουθεί και η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το α’ τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών, αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 6,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια αύξηση για τη ζώνη του ευρώ από το δ’ τρίμηνο του 2006 και από το γ’ τρίμηνο του 2007 για την ΕΕ.

Κατά το δ’ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,6% και 5,8% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και 1,7% στην ΕΕ το α’ τρίμηνο του 2021.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών των κατοικιών το α’ τρίμηνο του 2021 σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (+ 17,0%), στη Δανία (+15,3%), στη Λιθουανία (+ 12,0% ), στην Τσεχία (+ 11,9%) και στην Ολλανδία (+ 11,3%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν μόνο στην Κύπρο (-5,8%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Εσθονία (+ 6,6%), τη Δανία (+5,8 %) και Λιθουανία (+ 5,0%), ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν μόνο στην Κύπρο (-5,8%), στη Μάλτα (-1,6%) και στη Σλοβακία (-1,2%).

Αύξηση 3,2% στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά την αγορά κατοικιών της Ελλάδας, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν με προ covid ρυθμούς.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια σε ότι αφορά τον ρυθμό αύξησης ήταν η περιοχή της Αθήνας, καθώς οι τιμές των κατοικιών εν μέσω αυστηρού lockdown (περίοδος Ιανουάριος – Μάρτιος 2021) ανέβηκαν κατά 5,4%.

Πιο αναλυτικά, αύξηση 3,2% εμφάνισαν οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το α’ τρίμηνο του έτους, όταν για το σύνολο του 2020 και με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, έναντι αύξησης 7,2% το 2019.

«Πρωταθλήτρια» πτώσης το διάστημα 2010-2021

Πάντως το διάστημα 2010-2021 η ελληνική αγορά κατοικιών, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης και ενοικίων, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τις τιμές πώλησης κατοικιών κατά την περίοδο από το 2010 έως το α’ τρίμηνο του 2021, προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία, με το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης, στο -28,1%. Ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με κρίση χρέους και συγκεκριμένα η Ιταλία (-14,4%), η Κύπρος (-8,9%) και η Ισπανία (-4,8%).

Αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίων. Με πτώση 25,2% κατέχει το ρεκόρ για το διάστημα 2010-2021, ενώ ακολουθεί η Κύπρος με πτώση 3,8%. Να σημειωθεί ότι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο μειώθηκαν τα ενοίκια την εξεταζόμενη περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου