Μετά τη θεαματική επιτυχία της τεχνολογίας mRNA στην πρόληψη της Covid-19, η αμερικανική Moderna επιχειρεί να εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση για την πρόληψη της εποχικής γρίπης.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου mRNA που θα προλαμβάνει τέσσερα στελέχη γρίπης, τα οποία έχει στοχοποιήσει για φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Περίπου 180 ενήλικες αναμένεται να συμμετάσχουν στην τυχαιοποιημένη προκαταρκτική μελέτη.
Όπως αναφέρει η Moderna στην ανακοίνωσή της, απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη «συνδυαστικού» εμβολίου που θα χορηγείται σε ετήσια βάση και θα προλαμβάνει τη γρίπη, την Covid-19 και δύο ακόμα ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV).
H εταιρεία δεν διευκρινίζει στην ανακοίνωση το επίπεδο προστασίας που θα προσφέρει το υποψήφιο αντιγριπικό εμβόλιο, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στο Forbes ότι η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να υπερβαίνει το 90%.
Η αποτελεσματικότητα των σημερινών αντιγριπικών εμβολίων δεν υπερβαίνει το 70%, ενώ η σύνθεσή τους πρέπει να αποφασίζεται τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής. Η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να μειώσει αυτό το διάστημα στις μερικές εβδομάδες, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η γενετική αλληλουχία των ιών γρίπης. Επιπλέον, τα σημερινά εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς που καλλιεργούνται σε αβγά κότας, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο για όσους πάσχουν από αλλεργία στα συστατικά των αβγών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο η γρίπη σκοτώνει από 290.000 έως 650.000 ανθρώπους το χρόνο.
Η Moderna έχει πάντως να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό, καθώς η γαλλική Sanofi σε συνεργασία με την αμερικανική Trasnslate Bio ξεκίνησαν τον Μάιο τις δοκιμές του δικού τους αντιγριπικού εμβολίου mRNA. Πέρα από τη γρίπη, τόσο η Moderna όσο και η γερμανική BioNTech, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer, πειραματίζονται με εμβόλια mRNA για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου.
Latest News
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος
«Ακατάλληλη» γκάφα της Μattel - Τύπωσε... πορνογραφικό σάιτ σε συσκευασία κούκλας
Η Μattel κυκλοφόρησε τις κούκλες που τραγουδούν τον περασμένο μήνα, πριν από την κυκλοφορία της ταινίας Wicked