Οδεύουμε – όπως όλα δείχνουν – με σταθερά βήματα προς την πλήρη ομαλοποίηση και εξομάλυνση των αρρυθμιών που προκάλεσαν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που διατάραξε βίαια την οικονομική δραστηριότητα και ανέτρεψε άρδην τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων. Υστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας διαφαίνεται στον ορίζοντα η λήξη της πανδημίας. Η επίτευξη του «τείχους ανοσίας» έρχεται όλο και πιο κοντά, γεμίζοντας αισιοδοξία για την πορεία βελτίωσης των οικονομικών δεικτών.
Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τις πρωτοφανείς παρενέργειες της COVID-19, θέτοντας τις βάσεις για ένα γρήγορο και δυναμικό rebound. Το δίχτυ προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση πάνω από τους πληττόμενους κλάδους αποδεικνύεται σωτήριο για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων. Οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής αγοράς. Μια διάσταση που δεν πρέπει να αγνοείται από τους ασκούντες την οικονομική πολιτική, αντίθετα θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούνται πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Η «επόμενη μέρα» ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την οικονομία.
Πρώτον, οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης:
Τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά τα επόμενα 7 χρόνια μπορεί να αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της χώρας, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις για την υλοποίηση έργων μεταξύ άλλων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της τεχνολογίας, των ΑΠΕ κ.ά. Υπό τον όρο βέβαια ότι οι πόροι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και να μην ξοδευθούν αλόγιστα και άσκοπα, όπως πολλά ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης στο παρελθόν.
Δεύτερον, η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στις μεταρρυθμίσεις:
Πρόκειται για τον πιο σημαντικό παράγοντα που θα επιδράσει θετικά στην προσπάθεια ανάκαμψης. Για πρώτη φορά οι πολίτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα «διορθώσουν» χρόνιες παθογένειες και θα απελευθερώσουν τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ, προς όφελος όλων.
Τρίτον, η εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές:
Παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ελλάδα χαίρει αναβαθμισμένης εκτίμησης στα διεθνή φόρα. Παγκόσμιοι οργανισμοί, ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι και η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια προς ένα φιλικότερο και πιο αποτελεσματικό επενδυτικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο πως εταιρείες κολοσσοί όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer έχουν επιλέξει την ελληνική επικράτεια για να υλοποιήσουν πρωτοποριακά projects και επενδύσεις.
Δεν θα σταματήσω ποτέ να υπογραμμίζω πως οι Ελληνες δεν έχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτα τους λαούς προηγμένων χωρών. Εχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, το κλίμα και η γεωγραφική θέση, τα οποία εάν εκμεταλλευθούμε σωστά μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο «άλμα» προς τα μπροστά. Οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν «φωτεινό παράδειγμα» του τι μπορούμε να πετύχουμε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Κάτι που αναγνώρισε δημόσια και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «μικρό άθλο» τα επιτεύγματα των ελλήνων εξαγωγέων. Ενας άθλος που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στηρίζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο του 2021 αυξήθηκαν κατά +49,7%, με όλους τους κλάδους να έχουν θετικό πρόσημο. Ανάλογη αισιοδοξία υπάρχει και για τη συνέχεια, δεδομένων των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για την προβολή των ελληνικών προϊόντων, όπως της ομάδας για τη Σύνδεση και την Ανάδειξη της Οικονομίας της Φιλοξενίας και της ελληνικής Διατροφής υπό τον ΕΟΤ.
Βρισκόμαστε – για άλλη μια φορά – μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ωστόσο, οι οιωνοί είναι θετικοί. Παρότι αναδύονται νέες προκλήσεις, η Ελλάδα μπορεί να «γυρίσει σελίδα». Αρκεί να κινηθεί έξυπνα και να εφαρμόσει πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τη στρατηγική που έχει χαράξει, με στόχο την οικοδόμηση ενός καινούριου παραγωγικού προτύπου που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου