![Κίνα: Προσανατολίζεται σε εξονυχιστικό έλεγχο των ξένων επενδύσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/china-antidrasi.jpg)
Σε ενδελεχή έλεγχο των ξένων επενδύσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας προσανατολίζεται η Κίνα. Ταυτόχρονα, όμως, προτίθεται να διευρύνει τους τομείς στους οποίους μπορούν να επενδύονται ξένα κεφάλαια.
Συγκεκριμένα, στις προτεραιότητες του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου για τα επόμενα πέντε χρόνια -που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα- γίνεται αναφορά στα «μέτρα για την επισκόπηση της ασφάλειας των ξένων επενδύσεων», τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο.
Με βάση τα ισχύοντα, απαιτείται γενικά προέλεγχος των ξένων επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με τον κινεζικό στρατό και σημαντικά προϊόντα του αγροτικού τομέα, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Ενώ η αναφορά είναι σύντομη και δεν δίνονται λεπτομέρειες –συνεπώς δεν προκύπτει ευθέως κάποια νέα δράση από τις κινεζικές αρχές- πιθανολογείται ότι οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο έλεγχο, επισημαίνει το CNBC.
Τα τελευταία χρόνια από την πλευρά των ΗΠΑ εντάθηκαν οι έλεγχοι επάνω στις κινεζικές επενδύσεις, όμως οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν πολύ περισσότερους περιορισμούς στο πού μπορούν να επενδύσουν στην Κίνα.
Στην ενότητα της έκθεσης του κινεζικού υπουργείου σχετικά με την πρόληψη κινδύνων από ξένες επενδύσεις, αναφέρεται ότι το υπουργείο «θα βελτιώσει το εθνικό σύστημα επανεξέτασης της ασφάλειας για ξένες επενδύσεις και θα ξεκινήσει έρευνες ασφαλείας για ξένες επενδύσεις που επηρεάζουν ή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια».
Επίσης, όμως, συμπληρώνεται ότι θα διευρυνθούν οι τομείς στους οποίους θα μπορούν να επενδύονται ξένα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών τομέων όπως οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο, η εκπαίδευση και η υγεία. Αναφέρεται ότι από το υπουργείο θα διευκολυνθεί η δυνατότητα στρατηγικών επενδύσεων σε εισηγμένες εταιρείες.
Στο σχέδιο των προτεραιοτήτων πενταετίας του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας σημειώνεται ακόμη η αντιμετώπισης του αντίκτυπου που έχουν οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τη συνεργασία με τις αρχές των αμερικανικών πολιτειών.
Σε ό, τι αφορά την κατανάλωση, το υπουργείο προβλέπει μέση ετήσια αύξηση 5% των λιανικών πωλήσεων μέχρι το 2025, με το ποσοστό των πωλήσεων μέσω διαδικτύου να διευρύνεται με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς της τάξης του 7,6%. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αγαθών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 2% ετησίως έως το 2025,αναφέρεται.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία