![Περιστέρια vs Γεράκια: Τι έδειξαν τα πρακτικά της ΕΚΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/ECB_0.jpg)
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έκρυβε εκπλήξεις, ωστόσο ανέδειξε την πλήρη εικόνα της αντιπαράθεσης που επικρατεί στους κόλπους της ΕΚΤ αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική.
Όπως είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι απόψεις για το πότε και με ποιο ρυθμό θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διίσταντο.
Και η δημοσιοποίηση των πρακτικών αποκάλυψε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμμετείχαν σε μια έντονη συζήτηση τον περασμένο μήνα σχετικά με το αν θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης. Μια εξέλιξη που ουσιαστικά προοιωνίζεται τι θα συμβεί στις επόμενες συναντήσεις.
Τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας ζήτησαν να μειωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ως απάντηση στις φωτεινές οικονομικές προοπτικές και τις βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Τα περιστέρια από την άλλη, που υποστηρίζουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική αντιστάθηκαν.
Στο τέλος, προέκυψε «μια ευρεία συναίνεση» υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου νομισματικής τόνωσης .
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν, ότι το κλίμα στη συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα, μπορεί να είναι ακόμα πιο τεταμένο.
Ορισμένα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της διατήρησης αγορών ομολόγων «επειδή ενδέχεται να εμποδίσουν τη διαρθρωτική αλλαγή στον εταιρικό τομέα και την ανακατανομή πόρων στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η δυναμική των τιμών των ακινήτων επιταχύνθηκε ».
Συζήτηση ανάλογη με αυτή στην ΕΚΤ έχει επίσης διεξαχθεί σε άλλες κεντρικές τράπεζες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να επιβραδύνουν τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, όπως στον Καναδά και την Αυστραλία. Άλλοι όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθούν να συζητούν πότε θα μειώσουν το κίνητρό τους.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ