Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου να υποβάλλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2030.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ αυτήν την περίοδο συντάσσει το σχετικό σχέδιο με νέα αλλά και υπάρχοντα έργα επέκτασης ή αναβάθμισης του εθνικού συστήματος προσανατολισμένα στους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι ίδιες πηγές θέλουν ότι ένα από τα καινούργια project που ετοιμάζει η διοίκηση του Διαχειριστή να είναι η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προς την Ήπειρο.

Μία από τις διαδρομές που ερευνά είναι να κατασκευαστεί αγωγός με αφετηρία από το σημείο απόληξης του συστήματος υψηλής πίεσης της Δυτικής Μακεδονίας. Με πιο απλά λόγια ένας αγωγός μήκους περίπου 220 χλμ. από την Πτολεμαϊδα μέχρι τα Ιωάννινα. Με τον τρόπο αυτό το φυσικό αέριο θα φτάσει και στην Ήπειρο και στον προαναφερόμενο αγωγό θα κουμπώσουν… δίκτυα διανομής για τον εφοδιασμό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Πέρα, όμως από αυτή τη λύση, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μελετά κι ένα δεύτερο σενάριο για τη μεταφορά του καυσίμου στην Ήπειρο. Προβλέπει, λένε οι ίδιες πληροφορίες, την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και επαναεριοποίησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη Θεσπρωτία. Εκεί θα φτάνουν πλοία με LNG τα οποία θα εκφορτώνουν στη δεξαμενή ποσότητες υγροποιημένου αερίου και στη συνέχεια μέσω αγωγού μήκους περίπου 50 χλμ. το καύσιμο θα φτάνει στα Ιωάννινα.

Είναι πολύ πιθανό και οι δύο εναλλακτικές λύσεις να περιλαμβάνονται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης ώστε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ενέργειας.

Για τον ΔΕΣΦΑ επίσης δεν έχει κλείσει ακόμη το κεφάλαιο των εικονικών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στα νησιά. Αν και η ΡΑΕ πριν από περίπου ένα χρόνο είχε απορρίψει τις προτάσεις του Διαχειριστή για την Κρήτη και τα νησιά του Β. Αιγαίου, εντούτοις πηγές της εταιρίας δεν αποκλείουν στο ενδεχόμενο που επιλεγεί η λύση της Ηγουμενίτσας για τη μεταφορά του αερίου στην Ήπειρο να ανοίξει ξανά το θέμα με πιο ώριμο πλέον τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Διαχειριστή Μιχάλης Θωμαδάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 5ο Ενεργειακό Συνέδριο της Κρήτης, τόνισε ότι «ο ΔΕΣΦΑ δεν εγκαταλείπει την Κρήτη». Και πρότεινε τη διερεύνηση αξιοποίησης των αγροτικών αποβλήτων του νησιού για την παραγωγή βιομεθανίου ώστε οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού να καλύπτονται με «πράσινο» αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΑΔΜΗΕ: Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας
Ενέργεια |

Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας μέσω νέας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου καλωδιακού συστήματος απλού κυκλώματος 150 kV για τη διασύνδεση της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα

Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ