Περισσότεροι από 500 ηγέτες από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών βρέθηκαν τον Ιούνιο στο Jobs Reset Summit 2021 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για να καθορίσουν μια νέα ατζέντα για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, τις δεξιότητες και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και να θέσουν τα θεμέλια μιας νέας οικονομίας.

Η κρίση Covid-19 εκτιμάται ότι κόστισε στην αγορά περίπου 255 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως, περίπου 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχοντας καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την επαναφορά των θέσεων εργασίας παγκοσμίως αναμένεται να βελτιωθούν, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η βελτίωση αυτή θα έρθει στον ίδιο βαθμό και το ίδιο γρήγορα σε όλες τις αγορές.

Κατανόηση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση μετριάστηκαν λόγω των προειδοποιήσεων για τις ανησυχητικά μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία που θα καθυστερήσουν την επαναφορά στην κανονικότητα παγκοσμίως. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα έως το 2022, αναφέρουν οι ειδικοί, αλλά ο βαθμός ανάκαμψης θα έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Μια αυξημένη επένδυση στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων θα μπορούσε να δώσει ανάσα τουλάχιστον 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2030 και μπορεί να δημιουργήσει 5,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Θα βοηθούσε επίσης στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομιών χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με τον Όμιλο Adecco, οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο παρέχοντας το πλαίσιο που θα κινητοποιήσει τον επιχειρηματικό κόσμο να αλλάξει στρατηγική στον τρόπο διαχείρισης των ταλέντων και να περάσει από τη λογική του αναπληρώσιμου ανθρώπινου δυναμικού σε αυτή του αναπτυσσόμενου ανθρώπινου δυναμικού, είτε παρέχοντας φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των ανθρώπων τους ή καθιερώνοντας επιδοτήσεις εκπαίδευσης.

Ο Alain Dehaze, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco, συμμετείχε σε μια από τις κλειστές συνεδρίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και υποστήριξε την ανάγκη αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού.

«Η επανάσταση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων απαιτεί δράσεις που δεν περιορίζονται στα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενίσχυσαν εταιρείες και εργαζόμενους κατά το πρώτο διάστημα της κρίσης. Απαιτεί λύσεις για την εφαρμογή των οποίων χρειάζεται η συνεργασία και συνδρομή πολλών μερών», δήλωσε ο Alain Dehaze.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως: «Πρώτον, πρέπει να ενισχύσουμε την κουλτούρα της δια βίου μάθησης στους εργαζόμενους. Δεύτερον, οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν πως το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί πια να θεωρείται αναπληρώσιμο, αλλά πρέπει να είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο μέσω επανακατάρτισης και εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Προγραμματισμός για επαναφορά των θέσεων εργασίας παγκοσμίως

Πώς μπορούν οι χώρες να στρέψουν την προσοχή και τις επενδύσεις στις αναδυόμενες, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας του αύριο, οι οποίες έχουν και τις σημαντικότερες προοπτικές να δημιουργήσουν μαζική απασχόληση και ευκαιρίες;

Ο Guy Ryder, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), δήλωσε στη δεύτερη μέρα των εργασιών του Jobs Reset Summit ότι η τεχνολογία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συνεχίσουν να εργάζονται και στις εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν. Επιπλέον τόνισε ότι επιτάχυνε την αλλαγή στον τρόπο εργασίας, μια αλλαγή που ήταν ήδη «καθ’ οδόν»,  και πρόσφερε εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι επωφελείς για την επίλυση των σύγχρονων προκλήσεων στην αγορά εργασίας.

Περίπου 150 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνολογία αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτές οι θέσεις εργασίας έχουν ζήτηση και προσφέρουν υψηλές αποδοχές, αλλά ο ιδρυτής του LinkedIn Allen Blue εξέφρασε φόβους ότι ορισμένες ομάδες είναι πιθανό να μην μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στις νέες αυτές ευκαιρίες.

«Από την μία πλευρά, η πρόοδος ως προς την ισοδύναμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας πήγε έως και 2 χρόνια πίσω, ενώ από την άλλη, οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν υποχωρούν με τον ίδιο ρυθμό σε όλο τον κόσμο, γεγονός που μπορεί να εντείνει την ανισότητα παγκοσμίως», δήλωσε ο Blue.

Σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις παγκοσμίως και τα θέματα που συζητήθηκαν στο Jobs Reset Summit, Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς Cluster Head, του Ομίλου Adecco Ελλάδας Ρουμανίας και Βουλγαρίας, δήλωσε σχετικά: «Στην ουσία, ο επαναπροσδιορισμός και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων δεν είναι πλέον επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Χρειάζεται μια επανάσταση στον τομέα της επανεκπαίδευσης μέσω μιας ‘τριμερούς σύμπραξης’ πολιτείας, επιχειρηματικού κόσμου και εργαζομένων. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι έτοιμο για τις νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν και θα διαθέτει το απαραίτητο μείγμα γνώσεων και δεξιοτήτων για να αντεπεξέλθει σε αυτές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»