Ελλείψεις σε καύσιμα και προϊόντα, συνεχή μπλακ-άουτ και διαδηλώσεις οργής συνθέτουν πλέον το σκηνικό της κρίσης στο Λίβανο, τη χώρα που ήταν κάποτε γνωστή ως «Παρίσι της Μέσης Ανατολής».
Το βράδυ της Παρασκευής ο Λίβανος βρέθηκε σε συνθήκες ολικού μπλακ άουτ.
Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επηρέασε ακόμη και τον διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού, οφείλεται στα δύο βασικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης, τα οποία ξέμειναν από… καύσιμα.
Οι δύο κύριοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί -οι Deir Ammar και Zahrani- παρέχουν από κοινού το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Σύμφωνα με το BBC, παρότι στο λιμάνι της πρωτεύουσας βρίσκονταν αρκετά πλοία, τα οποία μετέφεραν αέριο και πετρέλαιο, οι υπεύθυνοι αρνούνταν να παραδώσουν τα φορτία, αν δεν εισέπρατταν τα χρήματα σε δολάρια.
#Lebanon : Darkness at #Beirut airport as 2 main power plants have shut down today, with fuel for essential private generators in short supply – water now to be rationed as well How much more pressure can the country bear? pic.twitter.com/fphwFWa6cA
— sebastian usher (@sebusher) July 9, 2021
Πέραν του ηλεκτρισμού, ωστόσο, προβλήματα παρατηρούνται και στην υδροδότηση, καθώς οι σταθμοί άντλησης λειτουργούν με πετρέλαιο και η έλλειψη καυσίμων εμποδίζει τη λειτουργία τους.
Ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες, με το εθνικό νόμισμα να έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας του.
Αποτέλεσμα είναι το 50% του εθνικού πληθυσμού να βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, κάτι το οποίο έχει πυροδοτήσει την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ