«Ποδόσφαιρο. Μία αιματηρή κόλαση!», αναφώνησε ο Αλεξ Φέργκιουσον, όταν η ομάδα του, Manchester United, νίκησε ως εκ θαύματος την Μπάγερν Μονάχου στο τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1999. Τα λόγια αυτά του προπονητή έχουν καταστεί σύμβολο της ματαιότητας της προσπάθειας πρόβλεψης αγώνων ποδοσφαίρου. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την παγκόσμια οικονομική ελίτ να προσπαθήσει να προβλέψει τα αποτελέσματα αγώνων.

Όταν η Αγγλία αγωνιστεί ενάντια στην Ιταλία, την Κυριακή το απόγευμα, στον πρώτο μεγάλο τελικό των τελευταίων 55 ετών, θα τους εμψυχώνουν 57 εκατομμύρια Άγγλοι, μαζί με επτά αναλυτές της Goldman Sachs. Το ειδικό στατιστικό μοντέλο της επενδυτικής τράπεζας προβλέπει ότι η εθνική ομάδα της Αγγλίας θα θριαμβεύσει. Ωστόσο, δεδομένου ότι προέβλεπε, επίσης, και ότι η Ισπανία θα περνούσε στον τελικό και το Βέλγιο θα κέρδιζε τους πάντες, υπάρχει ανάγκη για ένα πιο έγκυρο αποτέλεσμα.

Οι «σκληροί» θεατές από το Σίτι ενδέχεται να συγκρίνουν την αδυναμία της Goldman να προβλέψει τα αποτελέσματα του ποδοσφαιρικού αγώνα με την κακή αρχική δημόσια προσφορά τιμών της Deliveroo, οι μετοχές της οποίας σημείωσαν πτώση έως και 30% την πρώτη ημέρα των συναλλαγών. Ωστόσο, η μεθοδολογία που ακολουθούσε το μοντέλο, η οποία επικεντρώθηκε στη δύναμη της ομάδας, στα γκολ, στο πλεονέκτημα εντός έδρας και στο λεγόμενο «φαινόμενο τουρνουά» που βασίζεται σε ιστορικά μεγάλης απόδοσης, ήταν αρκετά λογική. Στις 30 Μαΐου, οι προαναφερθέντες επτά αναλυτές προέβλεψαν σωστά ότι η Γερμανία θα έχανε από την Αγγλία στον δεύτερο γύρο, η Δανία θα τα πήγαινε καλά και η Γαλλία δεν θα είχε καλές αποδόσεις.

Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, μία ομάδα λιγότερο καταξιωμένων αρθρογράφων χρησιμοποίησε ένα μοντέλο,το οποίο βασιζόταν σε στοιχεία που σχετίζονταν με την παγκόσμια κατάταξη, τον πληθυσμό, τους φαν και την αξία της ομάδας και προέβλεψε ότι η Γερμανία θα νικήσει την Αργεντινή στον τελικό. Μετά την επιτυχία του, το ίδιο μοντέλο εφαρμόστηκε με σκοπό να προβλεφθεί και ότι η Αγγλία θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2015. Η Αγγλία, όμως, έχασε από τον πρώτο γύρο.

Για τους «λάτρεις» της χρηματοοικονομίας που δεν μπορούν να αντισταθούν στις προβλέψεις, κάτι σημαίνει το ότι ο ιστότοπος ποδοσφαίρου Transfermarkt εκτιμά ότι η ομάδα της Αγγλίας αξίζει 1,1 δισεκατομμύρια λίρες, έναντι των 676 εκατομμυρίων λιρών της Ιταλίας. Αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις προβλέψεις ποδοσφαίρου, ή μάλλον οικονομικών, όλα αυτά βασίζονται και σε υποθέσεις. Όσοι στοιχηματίζουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο ενδεχομένως να ενοχληθούν από τις πιο «στοχαστικές» προβέψεις της Goldman, οι οποίες βασίστηκαν στις απόψεις ενός άσημου Κροάτη ποδοσφαιριστή. Το πρόβλημα για την τράπεζα και τους πολλούς αντιπάλους της που χρησιμοποιούν αριθμούς για να προβλέψουν το μέλλον, είναι ότι συνήθως πέφτουν μέσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport