
Δικαιωμένος για την απόφασή του να μην φύγει από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ελληνική γη δηλώνει ο Γιάννης Αλεξόπουλος.
Ο ίδιος δεν είχε καμιά σχέση με την καλλιέργεια της γης, καθώς το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων αεροσκαφών ενώ παράλληλα έκανε πρακτική άσκηση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) πάνω σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.
Όπως λέει ο ίδιος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα είναι ιδιοκτήτης μιας start up επιχείρησης, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας μαύρης κορινθιακής σταφίδας καθώς και άλλων γεωργικών προϊόντων. «Το 2014 πήρα την απόφαση, εν καιρώ κρίσης να μην εγκαταλείψω τη χώρα μου και να επιστρέψω στην οικογενειακή μου περιουσία, η οποία ήταν για αρκετά χρόνια ανεκμετάλλευτη».
Το επόμενο βήμα ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών με στόχο όπως σημειώνει «να γίνω αγρότης επιχειρηματίας».
Ο δρόμος προς την υλοποίηση του σχεδίου του δεν ήταν εύκολος. «Όταν πήγα την πρώτη φορά να πουλήσω τη σταφίδα από τα κτήματά μου, η τιμή που μου έδωσαν τότε ήταν κάτω του ενός ευρώ το κιλό. Εκεί ήταν και το πρώτο καμπανάκι που χτύπησε μέσα μου και είπα εδώ κάτι πρέπει να κάνω» τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος και υπογράμμισε: «Έτσι μου ήρθε μια ιδέα. Έβγαλα μια άδεια οικοτεχνίας και ξεκίνησα να τυποποιώ στο σπίτι μου το προϊόν που παρήγαγα ο ίδιος σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων».
Σήμερα καλλιεργεί στο Περιστέρι Αμαλιάδας 21 στρέμματα κορινθιακή σταφίδας, περίπου 80 στρέμματα ψυχανθή καθώς και 20 στρέμματα ελαιώνες, ωστόσο κύρια ενασχόλησή του είναι η κορινθιακή σταφίδα.
Εξαγωγές και μελλοντικά σχέδια
Τα προϊόντα που παράγει αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει ο 30χρονος παραγωγός τροφοδοτούν μεγάλες αλυσίδες στην εγχώρια αγορά. Ένα 25% της παραγωγής του κατευθύνεται προς το εξωτερικό με κύριους προορισμούς τη Γερμανία και την Ιταλία.
Ο ίδιος δεν φαίνεται να επαναπαύεται και συνεχίζει να αναζητά νέες ιδέες ανάπτυξης της επιχείρησής του και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι σχεδόν έτοιμο ένα καινούργιο προϊόν, πρόκειται για την ξανθιά σταφίδα σουλτανίνα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται και αυτή στη διάθεση των καταναλωτών».
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο αυτό που έχει κάνει επιτυχημένη την επιχειρηματική του προσπάθεια είναι ότι «σαν πρώτο μέλημα μελετήσαμε και κοιτάξαμε τις ανάγκες που έχει η αγορά και όχι εμείς. Κοιτάξαμε τι χρειάζεται το ράφι του καταναλωτή και σχεδιάσαμε και δουλέψαμε το προϊόν μας ώστε να ταιριάξει πάνω σε αυτές τις ανάγκες» και συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι να επαναφέρει «ως ένα ελληνικό super-food τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και να την εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή κάθε Έλληνα».
Δεν ανήκει σε κάποιο συνεταιριστικό σχήμα γιατί εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα του. Όμως θεωρεί «μεγάλο εργαλείο τους συνεταιρισμούς για τον Έλληνα παραγωγό», οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο «χρειάζονται μεγάλες βελτιώσεις και ριζικές αλλαγές για να εξυπηρετούν τον σκοπό που δημιουργούνται, δηλαδή τα συμφέροντα του Έλληνα παραγωγού και όχι μερικών από αυτούς».
Μελλοντικά σχέδια, νέο προϊόν και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Επόμενο βήμα για τον ίδιο αλλά και για την επιχείρησή του είναι να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής μέσω της φύτευσης νέων αμπελιών που θα έχει ως αποτέλεσμα «την αύξηση των εξαγωγών». Κάτι που όπως λέει, θα έχει ως φυσικό επακόλουθο «όσο μεγαλώνει η εταιρία και οι απαιτήσεις της να αυξάνεται και το προσωπικό της».
Τέλος, ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου κωδικού προϊόντος έως τα τέλη του 2021 ενώ «στα σχέδιά μας βρίσκεται η βελτίωση των υποδομών μας ακόμη περισσότερο και να γίνουμε, εάν μπορέσουμε, 100% φιλικοί προς το περιβάλλον ως εταιρία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αλεξόπουλος καθώς «αυτή τη στιγμή ήδη έχουμε μέλημα το περιβάλλον και για αυτό όλες οι συσκευασίες των προϊόντων μας, σε μεγάλο βαθμό, είναι 100% ανακυκλώσιμες».


Latest News

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα