![BlackRock: Απαιτείται δυναμικότερο χρηματοπιστωτικό πλάνο για την Κλιματική Αλλαγή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/Fink.jpeg)
Ένα δυναμικότερο μακροοικονομικό χρηματοπιστωτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να «ξεκλειδωθούν» ιδιωτικά κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας, ζήτησε από τις διεθνείς κυβερνήσεις και τα μέλη του G20 o διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ.
Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη της Βενετίας για το κλίμα, η οποία πήρε τη… σκυτάλη από τη σύνοδο του G20 στην πόλη, ο κ. Φινκ εξήγησε πως δίχως ένα τέτοιο σχέδιο όλες οι τωρινές προσπάθειες θα είναι ανεπαρκείς. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο υποστήριξε πως είναι απαραίτητη και η μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας τόσο του ΔΝΤ όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως εξήγησε, τα δύο θεσμικά όργανα δημιουργήθηκαν σχεδόν ογδόντα χρόνια πριν βασισμένα σε πολύ διαφορετικά μοντέλα, οπότε πρέπει να επανεξετάσουν το ρόλο τους και να ενθαρρύνουν τη ροή κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση των οικονομιών σε ένα πρασινότερο μοντέλο, κυρίως δε, στις αναδυόμενες αγορές.
Η BlackRock των 9 τρισ. δολαρίων σε assets συνεχίζει να διατηρεί σημαντικές επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο των ορυκτών καυσίμων, όμως έχει προ πολλού δρομολογήσει μια πιο πράσινη στρατηγική με σημαντικές επενδύσεις σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον projects. Μάλιστα, ο κ. Φινκ στάθηκε στο ρόλο του fund στη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας ύψους 250 εκατ. δολαρίων σε ιδιωτικά κεφάλαια που έχει σαν στόχο να στηρίξει βιώσιμες υποδομές και project.
«Εάν δεν έχουμε τα διεθνή θεσμικά όργανα να μπορούν να αναλάβουν το ρόλο αυτό, της ομαλής εποπτείας τέτοιων επενδύσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται και μείωση του κόστους της χρηματοδότησης, δεν πρόκειται να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε τα ιδιωτικά κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση των αναπτυσσόμενων αγορών» σχολίασε χαρακτηριστικά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης