Ο διάλογος για τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο έχει ανοίξει και κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί φορείς όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών τονίζουν τα οφέλη τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό που έχει διαμορφωθεί, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ψηφιακού ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ως σύνολο.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, θα ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κα. Janet Yellen σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η Fed βρίσκεται ήδη σε φάση μελέτης της πιθανότητας έκδοσης ενός ψηφιακού δολαρίου, αν και για την ώρα δεν είναι σαφές το που συγκλίνει. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα η σχετική έκθεση με τις διαπιστώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πιθανόν να δημοσιευτεί μέσα στο καλοκαίρι, οπότε το επόμενο βήμα είναι να τεθεί προς διαβούλευση στο κοινό και κυρίως στο Κογκρέσο.

Πλεονεκτήματα

Στα πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες (CBCDs) στάθηκαν από κοινού σε έκθεση τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία και με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, επισημαίνοντας πως projects όπως το ψηφιακό δολάριο μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η έκθεση καταρτίστηκε στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών μελών του G20, στη Βενετία.
Η έκθεση παροτρύνει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν με τα σχέδια δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να αλλάξει το status quo στο παγκόσμιο σύστημα μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβές και αργές υπηρεσίες μεταφοράς του χρήματος σε όλο τον κόσμο.
Ουσιαστικά, οι τρεις θεσμικοί παίκτες οραματίζονται ένα ψηφιακό νομισματικό οικοσύστημα, όπου η ανταλλαγή των νομισμάτων θα είναι ακόμη και αυτόματη και θα γίνεται ανά πάσα στιγμή. Περίπου με τον ίδιο τρόπο που οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν γραμμές swap η μία στην άλλη (ώστε να διασφαλίζουν, για παράδειγμα, πως αμερικανικά δολάρια είναι εύκολα και άμεσα διαθέσιμα) τα ψηφιακά νομίσματα θα προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες στους λιανικούς χρήστες.

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών

Στα σημαντικά οφέλη, που θα επιφέρουν στην παγκόσμια οικονομία τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs) αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεσή της και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS),τονίζοντας ότι αποτελούν μια ευκαιρία για το νομισματικό σύστημα.
Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της, η BIS εκτίμησε ότι τουλάχιστον 56 κεντρικές τράπεζες και νομισματικές Αρχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, εξετάζουν την καθιέρωση ψηφιακών νομισμάτων καθώς το εμπόριο πλέον γίνεται όλο και περισσότερο ηλεκτρονικά.
«Το τρένο έφυγε από τον σταθμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπενουά Κερέ της BIS, αναφερόμενος στο ρεύμα προς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Ψηφιακή καινοτομία

Η BIS τονίζει ότι η ψηφιακή καινοτομία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα με μια ευρύτερη τάση προς μεγαλύτερη ψηφιοποίηση, ένα κύμα καινοτομίας στις καταναλωτικές πληρωμές έθεσε τα χρήματα και τις υπηρεσίες πληρωμών στην πρωτοπορία αυτής της εξέλιξης. Ένα βασικό υποπροϊόν της ψηφιακής οικονομίας είναι ο τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Η BIS καταλήγει στα εξής δεδομένα:

Τα CBDCs προσφέρουν σε ψηφιακή μορφή τα μοναδικά πλεονεκτήματα του χρήματος της κεντρικής τράπεζας: ρευστότητα, διαφάνεια και ακεραιότητα. Αποτελούν μια προηγμένη εκδοχή των χρημάτων για την ψηφιακή οικονομία.
Το ψηφιακό χρήμα πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όπως και η τελευταία γενιά συστημάτων άμεσων πληρωμών λιανικής, οι λιανικές CBDC θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ανοιχτές πλατφόρμες πληρωμών και ανταγωνιστικούς όρους που ευνοούν την καινοτομία.
Τα τελικά οφέλη από την υιοθέτηση μιας νέας τεχνολογίας πληρωμών θα εξαρτηθούν από την ανταγωνιστική δομή του συστήματος πληρωμών και των ρυθμίσεων διακυβέρνησης δεδομένων. Η ίδια τεχνολογία που μπορεί να ενθαρρύνει έναν ενάρετο κύκλο μεγαλύτερης πρόσβασης, χαμηλότερο κόστος και καλύτερες υπηρεσίες μπορεί επίσης να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο συλλογής δεδομένων, ισχύ στην αγορά και αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Οι CBDC και οι ανοιχτές πλατφόρμες είναι οι πιο ευνοϊκές για έναν ενάρετο κύκλο.
Οι CBDC που βασίζονται στην ψηφιακή αναγνώριση θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις διασυνοριακές πληρωμές και να περιορίσουν τους κινδύνους αντικατάστασης νομισμάτων. Οι ρυθμίσεις πολλαπλών CBDC θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια κοινής χρήσης ψηφιακών αναγνωριστικών διασυνοριακών, αλλά θα απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή