Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει, το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται επί θύραις μέσα στο κατακαλόκαιρο και η εμβολιαστική διαδικασία επιβραδύνεται σε πολλές χώρες, οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν την τακτική του μαστιγίου και του καρότου για να πείσουν τους δύσπιστους να εμβολιαστούν σε ποσοστό ικανό για να δημιουργηθεί στην κοινότητα η περιβόητη «ανοσία της αγέλης».
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν έπειτα από συζητήσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις ημερών επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, σχεδόν ταυτόχρονα με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (τα διαγγέλματα των δύο ανδρών μεταδόθηκαν με λίγα λεπτά διαφορά το ένα από το άλλο). Σημειωτέον ότι το μέτρο αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην Ιταλία όπου ήδη εφαρμόζεται.
Για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού οι κυβερνήσεις πάντως διστάζουν, παρότι επιφανείς νομικοί επιστήμονες επιχειρηματολογούν υπέρ της συνταγματικότητάς του. Αντί του πειθαναγκασμού προκρίνουν τη μέθοδο της πειθούς προσπαθώντας έτσι να αποφύγουν και το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται οι καταναγκασμοί. Προτιμούν να οργανώνουν εκστρατείες ενημέρωσης, προσφέροντας όμως και επιπλέον κίνητρα με την ελπίδα ότι σε κάποιους αδιάφορους, δύσπιστους ή αμελείς θα λειτουργήσουν ως ενέσεις ηθικού ώστε να διαβούν την πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου και να κάνουν επιτέλους την κρίσιμη ένεση.
Κουπόνια καλοπέρασης και εισιτήρια Euro
Είναι, πράγματι, εντυπωσιακή η εφευρετικότητα των κυβερνώντων για να δελεάσουν τους διστακτικούς. Η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» συνέλεξε κάποια από τα κίνητρα που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις και ξεκινά από την χορήγηση του περίφημου «κουπονιού διακοπών» των 150 ευρώ που χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση στους νέους από 18 έως 25 ετών, το οποίο μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές δραστηριότητες (μουσεία, θέατρα, συναυλίες κλπ).
Στη Σερβία επίσης ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τα τέλη Μαΐου βλέποντας την προσέλευση για εμβολιασμό να πέφτει ανακοίνωσε τη χορήγηση 25 ευρώ σε όσους εμβολιάστηκαν ήδη ή αποφάσισαν να κάνουν την πρώτη δόση. «Είναι ένας τρόπος για να ανταμείψουμε τους πολίτες που δείχνουν υπευθυνότητα», είπε.
Στη Βρετανία ως γνωστόν η κυβέρνηση Τζόνσον αίρει όλες τις απαγορεύσεις παρά την έξαρση της Δέλτα, ενώ η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα έχει πέσει κάθετα. Έτσι στο Λονδίνο ο δήμαρχος Σαντίκ Καν σκέφθηκε ότι κάποιοι θα δελεάζονταν να κλείσουν ραντεβού αν εξασφάλιζαν εισιτήριο για τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου! Έτσι το βράδυ της Κυριακής κάποιοι από τους φιλάθλους στο Γουέμπλεϊ είχαν μόλις κάνει την πρώτη δόση. Έτσι κατάμεστο όπως ήταν, όμως, το γήπεδο είναι βέβαιο ότι λειτούργησε ως υπερ-μεταδότης του ιού – λέγεται ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρακολουθούσαν απελπισμένοι από την τηλεόραση τις εικόνες από τις κερκίδες.
Αρτος και θεάματα για μια δόση
Στο «προχωρημένο» χρονικά, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, Ισραήλ από τον περασμένο Φεβρουάριο οι νέοι που προσέρχονταν για να εμβολιαστούν εξασφάλιζαν μια μπίρα ή μια πίτσα για κάθε δόση που έκαναν. Πρωταθλητές, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που προσέφεραν στους πολίτες τους για να σηκώσουν το μανίκι αναδεικνύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκεί οι τοπικές αρχές πήραν την πρωτοβουλία και χορήγησαν στους εμβολιασθέντες πληρωμένες διακοπές ολίγων ημερών, βόλτες στους δρόμους της πόλης με λιμουζίνες με οδηγό, επιταγές των 100 δολαρίων… Αλλά και πολλές επιχειρήσεις, κυρίως αλυσίδες καταστημάτων όπως οι Target, Aldi και Kroger, προσέφεραν μπόνους, ρεπό και διάφορα δωράκια στους υπαλλήλους τους προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο.
Οι κυβερνήτες των Πολιτειών επίσης προσέφεραν δελεαστικά κίνητρα. Στο Νιου Τζέρσεϊ όποιος κάνει την πρώτη δόση βγαίνει από το εμβολιαστικό κέντρο με μια μπίρα στο χέρι. Στο Μίτσιγκαν προσφέρουν δωροεπιταγές 50 δολαρίων, ενώ στη Βιρτζίνια οι εμβολιαζόμενοι ηλικάς από 16 έως 35 ετών δίνουν μαζί με το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού για να πιστωθεί από την Πολιτεία με 100 δολάρια.
«Στην Καλιφόρνια το προχώρησαν ακόμα περισσότερο το ζήτημα», όπως χαρακτηριστικά γράφει η «Les Echos», διοργανώνοντας κληρώσεις στις οποίες μετέχουν όσοι εμβολιάζονται. Οι τυχεροί της κάθε κλήρωσης εισπράττουν… 50.000 δολάρια!
Στον τζόγο ποντάρει και ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Νιμ για να πείσει τους νέους 18 έως 24 ετών να εμβολιαστούν και να προστατεύσουν έτσι τους πιο ευάλωτους γεροντότερους: διοργανώνει παρτίδες τόμπολα, όπου οι νικητές κερδίζουν δώρα αξίας έως 250 ευρώ. Κάποιοι γονείς και παππούδες θα αισθάνθηκαν περήφανοι που έχουν τόσο τυχερά βλαστάρια.
Latest News
Μαρκ Ρούτε: Συναντήθηκε με Δένδια – Το μεσημέρι η συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12 το μεσημέρι
Ποια είναι η απόσταση που χωρίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «κανένας»
Το 61% των ερωτηθέντων στη νέα δημοσκόπηση θεωρούν πως η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση –
Εξι εμβληματικά έργα για τη μετάβαση της χώρας στην AI
Με τη συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την τεχνητή νοημοσύνη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
Στην Αθήνα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή - Τι αλλάζει στις κληρονομιές
Σχεδιάζεται η μεταφορά για τις διαθήκες από τα Πρωτοδικεία στους συμβολαιογράφους – Γίνεται ταχύτερη η εκκαθάριση των κληρονομικών
Άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποχιονισμού - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας
Η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση προς Λαμία θα διεξάγεται από τον δεξιό παράδρομο στο τμήμα από την έξοδο του Αγίου Στεφάνου
Γενικά αίθριος καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Τι αλλάζει με τον χρόνο εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία - Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ
Με το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ δίνεται στα ιδιωτικά φαρμακεία η δυνατότητα εκτέλεσης συνταγής φαρμάκου εντός 30 ημερών από την έκδοσή της
Μεγάλη έκρηξη σε διυλιστήριο της Σμύρνης
Έκρηξη σημειώθηκε στην Τουρκία σε διυλιστήριο της Σμύρνης για δεύτερη φορά εντός του Νοεμβρίου
Ουκρανία: Θα αντέξει μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ;
Πώς σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζον Μερσχάιμερ