Ρεκόρ θανάτων θαλάσσιων αγελάδων (αγγλιστί manatees, προερχόμενο από την ισπανική λέξη manati) καταγράφτηκε φέτος στη Φλόριντα, κυρίως από πείνα λόγω της μεγάλης μείωσης των θαλάσσιων λιβαδιών που προκαλεί η μόλυνση των υδάτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διατήρησης Θαλάσσιας και Άγριας Ζωής της Φλόριντα, την οποία επικαλείται η Guardian, φέτος καταγράφηκαν 841 θάνατοι των συμπαθών σωματωδών φυτοφάγων θαλάσσιων θηλαστικών μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 2ης Ιουλίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 830 θανάτων του 2013 που οφειλόταν στην τοξική κόκκινη παλίρροια.

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους διαπιστώθηκαν στη λιμνοθάλασσα του ποταμού Ινδία και στις γύρω περιοχές του στη Βολουσία, στο Μπρίβαρντ, στις κομητείες Σεντ Λούσι και Μάρτιν, με τους περισσότερους, τους 312, στο Μπρέβαρντ.

Ορισμένοι βιολόγοι πιστεύουν ότι η ρύπανση των υδάτων σκοτώνει τα λιβάδια της περιοχής. Εάν σκεφτεί κανείς ότι η θαλάσσια αγελάδα, που ζει συνήθως σε αβαθή και θερμά νερά, έχει μήκος έως 4 μέτρα και βάρος έως 1,5 τόνο, μπορεί να καταναλώσει έως και 50 κιλά φυτικής ύλης την ημέρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ζωή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη επαρκούς θαλάσσιας βλάστησης.

«Η άνευ προηγουμένου θνησιμότητα μανάτος λόγω λιμοκτονίας διαπιστώθηκε στις ακτές του Ατλαντικού τον περασμένο χειμώνα και άνοιξη», σημειώνει η αρμόδια επιτροπή έγραψε η αρμόδια επιστροπή της Φλόριντα. «Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν κατά τους ψυχρότερους μήνες όταν οι μανάτος μετανάστευσαν προς και μέσω της λιμνοθάλασσας του Ινδικού ποταμού».

Η σύγκρουση με πλοίο είναι επίσης μια σημαντική αιτία καθώς με αυτό τον τρόπο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 63 από τα συγκεκριμένα θηλαστικά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναφέρει ότι περίπου 6.300 μανάτος ζουν στα ύδατα της Φλόριντα, από περίπου 1.300 στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα