
Ρεκόρ θανάτων θαλάσσιων αγελάδων (αγγλιστί manatees, προερχόμενο από την ισπανική λέξη manati) καταγράφτηκε φέτος στη Φλόριντα, κυρίως από πείνα λόγω της μεγάλης μείωσης των θαλάσσιων λιβαδιών που προκαλεί η μόλυνση των υδάτων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Διατήρησης Θαλάσσιας και Άγριας Ζωής της Φλόριντα, την οποία επικαλείται η Guardian, φέτος καταγράφηκαν 841 θάνατοι των συμπαθών σωματωδών φυτοφάγων θαλάσσιων θηλαστικών μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 2ης Ιουλίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 830 θανάτων του 2013 που οφειλόταν στην τοξική κόκκινη παλίρροια.
Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους διαπιστώθηκαν στη λιμνοθάλασσα του ποταμού Ινδία και στις γύρω περιοχές του στη Βολουσία, στο Μπρίβαρντ, στις κομητείες Σεντ Λούσι και Μάρτιν, με τους περισσότερους, τους 312, στο Μπρέβαρντ.

Ορισμένοι βιολόγοι πιστεύουν ότι η ρύπανση των υδάτων σκοτώνει τα λιβάδια της περιοχής. Εάν σκεφτεί κανείς ότι η θαλάσσια αγελάδα, που ζει συνήθως σε αβαθή και θερμά νερά, έχει μήκος έως 4 μέτρα και βάρος έως 1,5 τόνο, μπορεί να καταναλώσει έως και 50 κιλά φυτικής ύλης την ημέρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ζωή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη επαρκούς θαλάσσιας βλάστησης.
«Η άνευ προηγουμένου θνησιμότητα μανάτος λόγω λιμοκτονίας διαπιστώθηκε στις ακτές του Ατλαντικού τον περασμένο χειμώνα και άνοιξη», σημειώνει η αρμόδια επιτροπή έγραψε η αρμόδια επιστροπή της Φλόριντα. «Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν κατά τους ψυχρότερους μήνες όταν οι μανάτος μετανάστευσαν προς και μέσω της λιμνοθάλασσας του Ινδικού ποταμού».
Η σύγκρουση με πλοίο είναι επίσης μια σημαντική αιτία καθώς με αυτό τον τρόπο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 63 από τα συγκεκριμένα θηλαστικά.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναφέρει ότι περίπου 6.300 μανάτος ζουν στα ύδατα της Φλόριντα, από περίπου 1.300 στις αρχές της δεκαετίας του 1990.


Latest News
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια