Στην ερώτηση πως πάνε οι κρατήσεις η απάντηση είναι: εξαρτάται ποιον ρωτάς! Και αυτό γιατί φαίνεται τα ελληνικά ξενοδοχεία να κινούνται με δυο ταχύτητες. Οι high-end μονάδες, δηλαδή τα πολυτελή resort κινούνται στα επίπεδα του 2019 ή και ακόμη καλύτερα, ενώ την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία και η αβεβαιότητα για την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων από τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στις κρατήσεις του επόμενου διαστήματος.
Ταυτόχρονα ελπίδες γεννάει για κάτι καλύτερο η απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρέωση καραντίνας για όσους επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στην «κίτρινους» προορισμούς.
Σε ένα περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο το μέσο ελληνικό ξενοδοχείο προσπαθεί να επιβιώσει σε αντίθεση με τα πολυτελή resort που επιτυγχάνουν προς το παρόν αξιοζήλευτες επιδόσεις.
«Το high end πάει καλύτερα από ποτέ» είναι η φράση που χρησιμοποίησε παράγοντας που εκπροσωπεί υπερπολυτελείς μονάδες της ελληνικής αγοράς, για να περιγράψει την εικόνα στις κρατήσεις αυτή την περίοδο αλλά και τον Αύγουστο, συμπληρώνοντας ότι «οι τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ξοδεύουν αλόγιστα, ανεβάζοντας και τη μέση τιμή δωματίου και την ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη, που μπορεί να ξεπερνά και τα 3.500 ευρώ τουλάχιστον.
Ο συνομιλητής μας εξηγεί ότι η αυξημένη ζήτηση για τις πολυτελείς μονάδες οφείλεται στην αυξημένη ρευστότητα, στην διάθεση όλων να ξεφύγουν από τη «μίζερη κατάσταση» που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, και στην «απαίτηση» να απολαύσουν ένα ασφαλές περιβάλλον όπως είναι το περιβάλλον που εξασφαλίζουν τα πολυτελή resort.
Όμως όπως σημειώνει τα οφέλη για τα συνολικά τουριστικά έσοδα της χώρας θα είναι περιορισμένα καθώς το τουρισμός πολύ υψηλού επιπέδου αποτελεί μικρό μέρος της συνολικής τουριστικής αγοράς. Πάντως το γεγονός ότι ο πολυτελής τουρισμός ανακάμπτει πρώτος μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο όπως η πανδημία, μας δείχνει το δρόμο για το είδος των επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα μας σημειώνει ο ίδιος παράγοντας. Επίσης η αυξημένη ζήτηση για high-end προορισμούς στη χώρα μας αποδεικνύει ότι το brand «Ελλάδα» είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ελκυστικό.
Ωστόσο το κυρίαρχο στοιχείο για την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων όπως προαναφέρθηκε είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα , ενώ κάποιες ελπίδες δημιουργούνται όπως προαναφέρθηκε από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.
Η μετάλλαξη Δέλτα μας ανησυχεί, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κινηθούμε ανάλογα με το τι θα μας συστήσουν οι επιδημιολόγοι αναφέρει στον «
ot.gr» η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στο περιθώριο εκδήλωσης στην Πάρο για την αγορά των έξι νέων αεροσκαφών ATR 72-600 της SKY express. Η Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει κάποιο κύμα ακυρώσεων εκτός κάποιων περιπτώσεων στην Κρήτη και υπογράμμισε ότι τα σύννεφά αβεβαιότητας θα σκορπίσουν όσο προχωρά ο εμβολιασμός. Το διαβατήριο για ό,τι συζητάμε για κάθε δραστηριότητα είναι ο εμβολιασμός, τόνισε.
Αισιόδοξος για το μέλλον εμφανίσθηκε και ο επικεφαλής της Sky Exprerss κ. Γιάννης Γρύλος ο οποίος σημείωσε ότι έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο και από εδώ και πέρα μόνο προς τα πάνω μπορεί να κινηθεί και ο τουρισμός.
Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι μακριά από μια ιδιαίτερα αισιόδοξη τοποθέτηση μέσω twitter, του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέα Ανδρεάδη ο οποίος σημείωσε: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στην χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την ΕΕ, η πρώτη εκτίμηση μου για τα τουριστικά έσοδα 2021 είναι ότι θα φθάσουν στο 50% των εσόδων του 2019 δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ».
Επίσης και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έγραψε στο Twitter: «Από τα δεδομένα της στιγμής των τουριστικών προορισμών, δεν προκύπτει από πουθενά “κύμα ακυρώσεων”. Αγωνία υπάρχει, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως για ενδεχόμενη αντίδραση βασικών μας αγορών, από την άλλη όμως υπάρχει και η προσδοκία, εν αναμονή κρατήσεων από Βρετανία».
Μεγαλύτερες φέτος οι ζημιές
Στο μεταξύ η επιβάρυνση των νησιωτικών προορισμών με το κόστος αλλά και τη γραφειοκρατία του rapid test φαίνεται να «σπρώχνει» ένα μικρό μέρος του εσωτερικού τουρισμού κυρίως προς τους στεριανούς προορισμούς, οι οποίοι όμως σε κάθε περίπτωση κυριαρχούνται από την αβεβαιότητα.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κ. Μανώλης Θερμός το γεγονός ότι η Λευκάδα έχει σύνδεση με την στεριά είναι ένα πλεονέκτημα. Ωστόσο και ο ίδιος δηλώνει σχετικά απαισιόδοξος καθώς η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη ενώ και ο θαλάσσιος τουρισμός στο νησί (yachting) έχει πληγεί πολύ από την απουσία βρετανών. Ευτυχώς σημειώνει έχουμε φέτος πολλούς Ρουμάνους και γενικότερα Βαλκάνιους οι οποίοι φτάνουν στο νησί οδικώς. Πάντως ο ίδιος θεωρεί ότι τα οικονομά αποτελέσματα των ξενοδοχείων θα είναι φέτος χειρότερα καθώς οι κρατήσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 40-50%, τα λειτουργικά έξοδα όμως είναι υψηλότερα αφού φέτος τα ξενοδοχεία άνοιξαν νωρίτερα αλλά χωρίς κρατήσεις και παράλληλα φέτος οι τιμές που προσφέρουμε είναι σχεδόν 40% μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.
Η φετινή χρονιά είναι γεμάτη αβεβαιότητα αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, ενός προορισμού που αναμένεται να βγει κερδισμένος ως στεριανός και εύκολα προσβάσιμος προορισμός. Όμως ο κ. Πολλάλης σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η κίνηση είναι υποτονική και η αβεβαιότητα κυριαρχεί, λόγω και της γενικότερης εξέλιξης της πανδημίας.
Μάλιστα ο ίδιος μας αποκαλύπτει ότι ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή θα ξεκινήσει καμπάνια υπερ του εμβολιασμού όλων όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό στην Πελοπόννησο.