Κάνοντας τον απολογισμό της γαλάζιας διετίας ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας είπε ότι στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση στήριξε την οικονομία – επιχειρήσεις, εργαζομένους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες – με 38,9 δισεκατομμύρια ευρώ (23,1 πέρυσι και 15,8 εφέτος), όπως πραγματικά έγινε.
Πού βρέθηκαν όλα αυτά τα λεφτά; Σύμφωνα με τον απολογισμό του, δεν είναι τίποτε άλλο από νέο δανεισμό που ανήλθε σε 27,5 δισ. ευρώ με τις αλλεπάλληλες επιτυχείς λόγω των διεθνών συνθηκών και της θάλασσας ρευστότητας εκδόσεις ομολόγων και ξεπέρασε τα 30 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Το υπόλοιπο ποσό, περί τα εννέα δισ. ευρώ, μπήκαν στα ταμεία από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τα προγράμματα (SURE, επιστροφές κερδών από τους τόκους ελληνικών ομολόγων κ.ά.) που αναπτύχθηκαν έγκαιρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτό όμως που απασχολεί τους αναλυτές που παρακολουθούν μήνα με τον μήνα την πορεία των δημοσίων οικονομικών είναι η διαπίστωση ότι λόγω της πανδημίας τα έσοδα του Δημοσίου έχουν κλονιστεί πρώτον από την ύφεση που έπληξε με σφοδρότητα ορισμένους κλάδους (π.χ. εστίαση και τουρισμό) και δεύτερον από την «ελληνική τάση» να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί.
Τουναντίον, υπήρξαν χιλιάδες «πονηροί» επαγγελματίες και μικρές – κατά κύριο λόγο – επιχειρήσεις που έκρυβαν έσοδα ή ακόμη χειρότερα τους «επετράπη» να αναθεωρούν τις φορολογικές τους δηλώσεις για να ενταχθούν κι αυτοί στους πληττόμενους κλάδους και να πάρουν κάτι από τα έκτακτα μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες τα μηνιαία έσοδα του προϋπολογισμού έχουν υποχωρήσει σταθερά κάτω από τα τρία δισ. ευρώ, όταν η δυναμική της οικονομίας προ πανδημίας έφερνε στα δημόσια ταμεία πάνω από 4 δισ. ευρώ μηνιαίως και περισσότερα από 5 δισ. τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποια στιγμή επιχειρήσεις και φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό τον δικό τους και των άλλων.
Οπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, τα λεφτά, έστω και δανεικά, που διανεμήθηκαν δεν είναι απεριόριστα. Κάποια στιγμή τελειώνουν, αν δεν έχουν ήδη τελειώσει.
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων