
Κάνοντας τον απολογισμό της γαλάζιας διετίας ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας είπε ότι στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση στήριξε την οικονομία – επιχειρήσεις, εργαζομένους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες – με 38,9 δισεκατομμύρια ευρώ (23,1 πέρυσι και 15,8 εφέτος), όπως πραγματικά έγινε.
Πού βρέθηκαν όλα αυτά τα λεφτά; Σύμφωνα με τον απολογισμό του, δεν είναι τίποτε άλλο από νέο δανεισμό που ανήλθε σε 27,5 δισ. ευρώ με τις αλλεπάλληλες επιτυχείς λόγω των διεθνών συνθηκών και της θάλασσας ρευστότητας εκδόσεις ομολόγων και ξεπέρασε τα 30 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Το υπόλοιπο ποσό, περί τα εννέα δισ. ευρώ, μπήκαν στα ταμεία από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τα προγράμματα (SURE, επιστροφές κερδών από τους τόκους ελληνικών ομολόγων κ.ά.) που αναπτύχθηκαν έγκαιρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτό όμως που απασχολεί τους αναλυτές που παρακολουθούν μήνα με τον μήνα την πορεία των δημοσίων οικονομικών είναι η διαπίστωση ότι λόγω της πανδημίας τα έσοδα του Δημοσίου έχουν κλονιστεί πρώτον από την ύφεση που έπληξε με σφοδρότητα ορισμένους κλάδους (π.χ. εστίαση και τουρισμό) και δεύτερον από την «ελληνική τάση» να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί.
Τουναντίον, υπήρξαν χιλιάδες «πονηροί» επαγγελματίες και μικρές – κατά κύριο λόγο – επιχειρήσεις που έκρυβαν έσοδα ή ακόμη χειρότερα τους «επετράπη» να αναθεωρούν τις φορολογικές τους δηλώσεις για να ενταχθούν κι αυτοί στους πληττόμενους κλάδους και να πάρουν κάτι από τα έκτακτα μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες τα μηνιαία έσοδα του προϋπολογισμού έχουν υποχωρήσει σταθερά κάτω από τα τρία δισ. ευρώ, όταν η δυναμική της οικονομίας προ πανδημίας έφερνε στα δημόσια ταμεία πάνω από 4 δισ. ευρώ μηνιαίως και περισσότερα από 5 δισ. τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποια στιγμή επιχειρήσεις και φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό τον δικό τους και των άλλων.
Οπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, τα λεφτά, έστω και δανεικά, που διανεμήθηκαν δεν είναι απεριόριστα. Κάποια στιγμή τελειώνουν, αν δεν έχουν ήδη τελειώσει.


Latest News

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες

Οι επτά εμπορικοί πόλεμοι Ευρώπης – ΗΠΑ, από το 1963
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξυπνά παλιούς δαίμονες, γεμάτους κοτόπουλα, μπανάνες, αεροπλάνα και κρέατα…

Ανοιξιάτικα αναγνώσματα
Ολοι περιμένουν να δουν χειρισμούς στο πεδίο, από ελληνική πλευράς, ούτε ευχολόγια ούτε ωραιοποιήσεις για το αποτύπωμα των δασμών Τραμπ

Πώς, πόσο και γιατί θα αυξηθεί το κόστος ζωής με τους αμερικανικούς δασμούς
Γιατί γίνεται και ελληνικό το πρόβλημα των δασμών - Αν και ο αρχικός αντίκτυπος της ανόδου των τιμών θα επηρεάσει τους Αμερικανούς, οι βιομηχανίες θα περάσουν την επιβάρυνση σε όλες τις αγορές τους

Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό

Επέστρεψε το ρίσκο
Πρέπει να προσέξουμε σε αυτή τη φάση διπλά και τρίδιπλα τις κινήσεις μας...

Δασμοί: Μήπως ο λύκος παραμονεύει αλλού;
Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου μήπως τελικά αποσκοπούν σε μια ριζική επαναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος;

Με «εγκληματική» παραποίηση της πραγματικότητας η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραπέμπεται σε δίκη για δύο πλημμελήματα
Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπέμψει σε δίκη τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα έωλα επιχειρήματα του κατηγορητηρίου και η πολιτική στόχευση εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη