
Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε την πρόθεσή της να εγκαταλειφθεί ο στόχος για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά 2%». Κι αυτό έγινε, σηματοδοτώντας την πρώτη αλλαγή νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από περίπου δύο δεκαετίες… Η κ.Λαγκάρντ όμως, δεν φαίνεται ότι σταματά εδώ, και δεν κρύβει το νέο της όραμα για τη στροφή της πολιτικής της ΕΚΤ προς ένα πιο πράσινο χαρτοφυλάκιο. Αυτό αποκαλύπτει η ίδια σε συνέντευξή της στους Financial Times, στην οποία αποκωδικοποεί και την τελευταία αλλαγή στην ΕΚΤ, εξηγώντας τι σημαίνει αυτή για το μέλλον…
«Νομίζω ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι πώς ορίζουμε τη σταθερότητα των τιμών και ενώ στο παρελθόν, είχαμε αυτό το αόριστα αμφίσημο και λίγο περίπλοκο «κάτω, αλλά κοντά στο, δύο 2%», έχουμε τώρα αυτό που θα αποκαλούσα απλό, σταθερό , συμμετρικό στόχο του 2%. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη αλλαγή»
Με αυτά τα λόγια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιγράφει τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Με συνέντευξή της στους Financial Times, η οποία δημοσιεύεται ολόκληρηση στην επίσημη σελίδα της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ προχωρεί ακόμα περαιτέρω, εξηγώντας πώς η απόφαση αυτή θα αλλάξει και τη γραμμή πλεύσης της ΕΚΤ…
Η κ. Λαγκάρντ εξηγεί ότι ο νέος στόχος για τον πληθωρισμός είναι απλός: «Καταργούμε τις αντιλήψεις, την ασάφεια, τις παραλλαγές μεταξύ αυτών που βλέπουν ορισμένοι ως 1,7% άλλοι ως 1,95%. Είναι 2% και είναι απλό. Είναι σταθερό γιατί μας δίνει χώρο για ελιγμούς στη νομισματική πολιτική μας, είναι μια αποδεκτή μέτρηση της σταθερότητας των τιμών σε όλο τον κόσμο και περιορίζει το κόστος ευημερίας του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού»
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι ο νέος στόχος είναι συμμετρικός, «διότι επιβεβαιώνουμε πολύ καθαρά ότι μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις πάνω ή κάτω, είτε κάτω είτε πάνω από το 2% και δηλώνουμε ότι θεωρούμε ότι και οι δύο αποκλίσεις πάνω ή κάτω είναι εξίσου ανεπιθύμητες».
Η κ. Λαγκάρντ αποκαλύπτει επίσης ότι έχει κι άλλες αλλαγές κατά νου: «Μπορείτε προφανώς να καταλάβετε ότι η εισαγωγή της κλιματικής αλλαγής ως ένα από τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη στο μέλλον είναι σημαντική, είναι σημαντική για όλους μας, επειδή συμφωνήθηκε ομόφωνα. Αλλά ήταν σημαντικό για μένα ως ένας από τους στόχους που είχα».
Ερωτηθείσα ποια μαθήματα έμαθε κατά τη διαρκεια της 18μηνης αυτής διαδικασίας αναθεώρησης η Λαγκάρντ αποκαλύπτει ότι συγκράτησε δύο:
«Υπάρχουν δύο μαθήματα που αντλώ από αυτήν τη διαδικασία. Το ένα είναι ότι η διαδικασία έχει σημασία (…) Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν αποφασιστικό να διασφαλίσουμε ότι είχαμε γυρίσει κάθε πέτρα – όπως είχα δεσμευτεί στην αρχή – και ότι ακούστηκαν όλες οι φωνές. Δεύτερον, ακούσαμε τους ανθρώπους, κάτι που δεν νομίζω ότι είχε συμβεί ποτέ πριν. Έτσι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε 19 χώρες, και σίγουρα στην ΕΚΤ, πραγματοποιήσαμε αυτό που ονομάσαμε – αντιγράφοντας λίγο την Fed – η ΕΚΤ ακούει».
Για την κ. Λαγκάρντ η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι η η κλιματική αλλαγή, και αυτό είναι κάτι που ακούει κάθε φορά που μιλά με τον κόσμο.
«Γιατί δεν κάνετε περισσότερα για την κλιματική αλλαγή; Γιατί χρηματοδοτείτε ορισμένα τμήματα του εταιρικού τομέα που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού ή που δεν ενδιαφέρονται για τον πλανήτη;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που δέχεται, για τις ανησυχίες που υπάρχουν στον κόσμο. Η δεύτερη ανησυχία είναι το κόστος στέγασης.
Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο της όραμα, που είναι η ανάληψη «πράσινης»δράσης
«Είναι σαφές ότι, από τη σκοπιά της διαχείρισης κινδύνων, πρέπει απλώς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, αναλύοντας καλύτερα, συμβουλεύοντας καλύτερα και ενεργώντας σε σχέση με το δικό μας χαρτοφυλάκιο και τα δικά μας κριτήρια επιλεξιμότητας. (…)Το αναλυτικό έργο που κάνουμε πρέπει να συντελέσει στην κλιματική αλλαγή με πολύ βαθύτερο και καλύτερο τρόπο. Οι συμβουλές που δίνουμε, ιδίως μέσω της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, πρέπει να ενσωματώσουν τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και να ειδοποιήσουν τις τράπεζες με τις οποίες εργαζόμαστε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Και πρόσφατα κάναμε πολλές δοκιμές για την αλλαγή του κλίματος και ανάλυση σεναρίων χρησιμοποιώντας το σενάριο του Δικτύου για το Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα για να κατανοήσουμε πραγματικά και να βοηθήσουμε τις τράπεζες να κατανοήσουν, πού υπάρχει έκθεση και πόσο συγκεντρωμένη είναι. Και πρέπει να δράσουμε. Ξεκινήσαμε στο χαρτοφυλάκιο μη νομισματικής πολιτικής και θα το επεκτείνουμε».


Latest News

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024