Την ενίσχυση και τη διεύρυνση της θέσης που κατέχει στην εγχώρια αγορά ενέργειας πετυχαίνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την απόκτηση του 100% των μετοχών της θυγατρικής του εταιρίας παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ.
Στην τελευταία ανήκουν οι δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ Ι και ΙΙ συνολικής ισχύος 600 MW, όπου η εισηγμένη έχτισε πριν από 20 χρόνια και σταδιακά δυνάμωσε την παρουσία της και με τις συμμαχίες του γαλλικού ενεργειακού ομίλου Engie και του πετρελαϊκού κολοσσού Qatar Petroleum. Για την ακρίβεια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατείχε εξ ημισείας με την Engie τον ΗΡΩΝ Ι, ενώ στον ΗΡΩΝ ΙΙ κατείχε το 25%, ποσοστό επίσης 25% κατείχε η Qatar Petroleum και το 50% η Engie.
Μετά την εδώ και περίπου ένα χρόνο απόφαση των Γάλλων να περιορίσουν διεθνώς την έκθεση τους στις συμβατικές μορφές ενέργειας, και να αποχωρήσουν και από την Ελλάδα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είχε πρώτη το δικαίωμα πρότασης για εξαγορά, κινήθηκε δυναμικά.
Απέκτησε, όπως ανακοίνωσε χθες, όλο το πακέτο μετοχών του ΗΡΩΝΑ, της εταιρίας που είχε στήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να κάνει την είσοδο της στην μονοπωλιακή τότε από τη ΔΕΗ παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΗΡΩΝ σήμερα έχει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο 270.000 πελατών που αποτελείται από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ σε συνέργεια με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (την άλλη θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) διαθέτει «πράσινα» προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές καθώς και για την ηλεκτροκίνηση.
Καθετοποιημένος όμιλος
Η πορεία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή αλλά και την πλήρη διασύνδεσή της με τις γειτονικές και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές (Target Model) απαιτεί καθετοποιημένους ομίλους. Με δραστηριότητα τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και συμβατικές μορφές ενέργειας όσο και στη προμήθεια.
Η νέα εποχή που ανοίγεται στην αγορά ενέργειας θέλει ομίλους με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ως προς το μίγμα παραγωγής και με τη δυνατότητα να προσφέρουν διμερή συμβόλαια (PPAs) σε πελάτες τους διασφαλίζοντας τους τις απαιτούμενες ποσότητες ισχύος αλλά και τιμές σταθερές έναντι παραγόντων που μεταβάλλουν τα ενεργειακά κόστη.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχοντας την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και πλήρως τον όμιλο ΗΡΩΝ μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο και να διεκδικήσει μερίδια στην αγορά.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στοχεύει μέχρι το 2025 να έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 3 GW.
Ο ΗΡΩΝ από την άλλη πλευρά διαθέτει τις δύο μονάδες των 600 MW, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τη Motor Oil σκοπεύει να κατασκευάσει και τρίτη στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λοιπόν, χτίζει με τα σημερινά δεδομένα τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο στην ενέργεια, τον δεύτερο αμέσως μετά τη ΔΕΗ, με ένα χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής 4,5 GW. Εξ αυτών τα 3 GW θα είναι από ΑΠΕ και το 1,5 GW από συμβατική παραγωγή.
Τα προϊόντα που θα παρέχει προς τους πελάτες του θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά με δεδομένη τη σύνθεση του μίγματος παραγωγής.
Latest News
Με την ηγεσία του ΥΠΕΝ συναντήθηκαν ΑΔΜΗΕ και State Grid - Στο επίκεντρο διασυνδέσεις και ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η σημασία της εισόδου της SGID στη μετοχική σύνθεση της Ariadne Interconnection
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών