
Για την επόμενη μάχη διεύρυνσης των εργασιών τους προετοιμάζονται ήδη οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), καθώς μέσα στην επόμενη διετία θα ολοκληρωθεί κατά φαινόμενα η πλήρης εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή από τον κλάδο, τα χρέη μεταξύ ιδιωτών αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τους servicers. Ο λόγος γίνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς επιχειρήσεις / προμηθευτές.
Όπως επισημαίνει σχετικά το ίδιο στέλεχος, πρόκειται για γκρίζες κατά βάση απαιτήσεις, καθώς η διαδικασία εντοπισμού και ασφαλούς υπολογισμού τους είναι δύσκολη σήμερα, ελλείψει επαρκούς στατιστικής απεικόνισής τους.
Ωστόσο, αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για τους servicers να επεκτείνουν τις εργασίες τους και σε άλλους τομείς, πέραν του τραπεζικού χρέους.
Οι δύο δρόμοι
Στην προκειμένη περίπτωση, οι ΕΔΑΔΠ μπορούν να συμβάλλουν στην οριστική διευθέτηση των οφειλών μεταξύ ιδιωτών, με δύο τρόπους:
Πρώτον, να αναλάβουν τη διαχείρισή τους για λογαριασμό των επιχειρήσεων έναντι προμήθειας
Δεύτερον, να αγοράσουν τα χρέη με στόχο να πετύχουν κεφαλαιακό κέρδος από τις ανακτήσεις
Κερδισμένοι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι και οι ιδιώτες, οι οποίοι είτε θα πάρουν πίσω ένα μέρος των οφειλών από τους πελάτες τους μέσω ρυθμίσεων ή θα αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα με την πώληση των απαιτήσεών τους.
Εν δυνάμει αγορά 95 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το ύψος των επιταγών που ανακυκλώνεται στην ελληνική αγορά προσέγγισε το 2019 τα 90 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και οι ΔΕΚΟ.
Εκτιμάται δε ότι με τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, η περίμετρος αυτή έχει ενισχυθεί περαιτέρω.
Κατά το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση. Σύμφωνα με συμπεράσματα σχετικής έρευνας, ενώ οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία – παρά τις αυξομειώσεις τους – καταγράφουν μια σταθερή εικόνα τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξάνονται οι οφειλές προς προμηθευτές.
Γίνεται σαφές λοιπόν ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μεγάλη εν δυνάμει αγορά για τους διαχειριστές, η οποία μπορεί να τους αποφέρει σημαντικά έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι μεγάλοι του κλάδου ετοιμάζονται για αυτήν τη μάχη, με στόχο τη διεκδίκηση όσο τον δυνατόν μεγαλύτερων μεριδίων.
Τα κόκκινα δάνεια
Από την άλλη, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που βρίσκονται υπό το διαχειριστικό τους έλεγχο, ανέρχονται στα 90 δισ. ευρώ περίπου, είτε πρόκειται για εντός τραπεζικών ισολογισμών χαρτοφυλάκια είτε για τιτλοποιημένα / πουλημένα.
Οι τρεις leader της αγοράς Intrum, doValue και Cepal στοχεύουν αυτή τη στιγμή στην ανάληψη της διαχείρισης τριών μεγάλων πακέτων, που θα αλλάξουν τους όρους τους παιχνιδιού στην εγχώρια δευτερογενή αγορά χρέους. Πρόκειται για τα εξής:
– Το πακέτο κόκκινων ενυπόθηκων κατά βάση προβληματικών χορηγήσεων λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ που τιτλοποιεί η Εθνική Τράπεζα (project Frontier), το οποίο θα καταλήξει είτε στην Intrum είτε στη doValue που έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές
– Στις επόμενες τιτλοποιήσεις / πωλήσεις που θα γίνουν στο δεύτερο κύκλο εξυγίανσης των τραπεζών μέχρι και το 2023, ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ
– Στο πακέτο κόκκινων δανείων με την κωδική ονομασία «Αριάδνη» που προέρχονται από τις εκκαθαρισμένες τράπεζες και βρίσκονται για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου υπό τη διαχείριση της PQH.


Latest News

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ